جای خالی کتاب های راهنمای تغذیه و سلامت
مقاله پریسا عظیمی نژادان در روزنامه ایران
کتاب China Study که در سال 2004 در آمریکا منتشر شده و ترجمهای از آن در ایران هم در دسترس قرار گرفته، اثری از کالین کمبل و توماس کالین است که هر دو از استادان دانشگاه هستند و در زمینه پزشکی و تغذیه، مطالعات و تحقیقات وسیعی ارائه کردهاند. این کتاب که از پرفروشترین کتابهای حوزه علم تغذیه است اطلاعات خوبی درباره تغذیه کودکان، سرطان، حمله قلبی، پیادمدهای چاقی، پوکی استخوان و… در اختیار خوانندگان قرار میدهد.
کتابهای مربوط به رژیمهای غذایی و تغذیه سالم، کتابهای پرطرفداری در جهان هستند و عموماً مجلات و روزنامهها نیز در کشورهای پیشرفته صفحاتی را به این موضوعات اختصاص میدهند. متاسفانه مردم در ایران، اطلاعات کافی و دقیقی درباره اصول تغذیه و در مورد تغذیه خطرناک ندارند. از طرفی هم، پزشکی روی ورزش تاکید دارد و ورزشگاهها و باشگاههایی در این جهت راهاندازی شده و رو به رشد است اما دانش مردم ایران درباره تغذیه بسیار اندک است.
البته کسب اطلاعات نیز به تنهایی کافی نیست زیرا اطلاعات باید همراه با تقویت باورهای صحیح باشد. در بازار کتاب ایران، از کتابهای تغذیه خوب و مفید که حاوی اطلاعات و توضیحات دقیق و علمی باشند خبری نیست و این نقص بسیار بزرگی است که باید برایش چارهای اندیشید. بالابردن سطح اطلاعات عمومی مردم از دانش تغذیه، وظیفهای است که مسئولان اجرایی در حوزه سلامت و بهداشت و درمان و همین طور متخصصان علم تغذیه باید بیش از همیشه به آن توجه داشته باشند و مانند کارهایی که اخیراً شهرداری در سطح شهر تهران انجام داده، کارهایی صورت بگیرد تا اطلاعات عمومی مردم بیشتر شود و نکتههای بهداشتی و اخلاقی بیشتر مورد توجه قرار گیرند. تبلیغات بهداشتی، موجب میشود که مردم حین تردد در شهر، گهگاه فرصتی برای تامل پیدا کنند و این سرآغاز خوبی در توسعه دانش عمومی مردم است.
همان طور که تاکید کردم، کتابهای تغذیه در ایران به لحاظ کیفی و کمی سطح پایینی دارند. کتابهای تغذیه باید طوری ترجمه و تالیف شوند که مواد غذایی موجود در کشور ما هم در آنها لحاظ شوند و یا متخصصان تغذیه، غذاهای معادل را هم در آنها بگنجانند. تغذیه خوب و سالم، یک اصل مهم در زندگی است و بیتوجهی به آن آثار مخرب و خسارتآوری در پی خواهد داشت. کتابهایی مثل «پژوهش چین» به رشد دانش تغذیه در کشور کمک میکند و جامعه ایران با توجه به مسائل و گرفتاریهایی که با آن دست به گریبان است به چنین آثاری نیاز دارد زیرا بهسازی فرهنگ تغذیه نقش موثری در ایجاد جامعهای سالم دارد. ریشه بسیاری از مصائب مردم ایران در زمینه بیماریها و مشکلات جسمانی، در باورهای غلط و اطلاعات غلطی است که بر اساس آن زندگی میکنند و یکی از راههای رفع این مصائب، توجه بیشتر به اصول تغذیه سالم از طریق تالیف و ترجمه کتابهایی است که از کیفیت علمی بالایی برخوردارند.
پریسا عظیمی نژادان
روزنامه ایران ۲۹ تیر ۱۳۹۵
آخرین دیدگاه ها