آیا برای شما سوال است که پاتولوژی سرطان سینه چیست و چه اهمیتی دارد؟ نمونههای بیوپسی که از بافت پستان تهیه میشود توسط یک متخصص به نام پاتولوژیست مورد بررسی قرار میگیرد. نتایج این بررسی به پزشک کمک مینماید تا با توجه به نوع سرطان و شدت بیماری، درمان مناسب برای بیمار را آغاز نماید. در ادامه بیشتر به این موضوع میپردازیم.
پاتولوژی سرطان سینه چیست؟
پاتولوژی سرطان سینه که به بررسی نمونههای تهیه شده از بافت پستان میپردازد، با شناسایی سلولهای سرطانی میتواند نوع سرطان سینه را تشخیص بدهد. نمونهای که برای پاتولوژی تهیه میشود ممکن است در حین جراحی سرطان سینه و یا به عنوان یک آزمایش جداگانه تحت عنوان بیوپسی تهیه شده باشد.
مواردی که در پاتولوژی سرطان سینه مورد بررسی قرار میگیرد عبارتند از:
- تشخیص نوع سرطان: خوش خیم و یا بدخیم
- مرحلهی پیشرفت سرطان: مرحله صفر (سلولهای سرطانی در یک منطقه فقط وجود دارد و به بافت های اطراف آسیب وارد نکردهاند) تا مرحلهی 4 یا متاستاتیک (سلولهای سرطانی در این مرحله به اندامهای دورتر از سینه مانند استخوانها، مغز، ریه و کبد گسترش پیدا کردهاند)
- وضعیت غدد لنفاوی زیر بغل: غدد لنفاوی زیر بغل اولین قسمتی هستند که سرطان سینه به سمت آن گسترش پیدا می کند، بنابراین همزمان با بیوپسی در اکثر موارد از غدد لنفاوی زیر بغل نیز نمونههای تهیه میشود تا جهت بررسی پاتولوژیکی ارسال شود.
- درجه تومور که میزان تهاجمی بودن و سرعت رشد سرطان را مشخص مینماید.
- وضعیت گیرنده هورمون: دانستن اینکه آیا تومور پستان، گیرندههای هورمونی دارد یا خیر در انتخاب نوع درمان کاربرد دارد.
اهمیت پاتولوژی سرطان سینه
پاتولزی نقش مهمی در سرطان سینه دارد. گزارشات پاتولوژی میتواند سرطان سینه را تشخیص دهد و خوش خیم بودن و یا بدخیم بودن آن را تعیین نماید. همچنین میزان رشد تومور در پستان و اینکه آیا به بافتهای اطراف گسترش پیدا کرده است یا خیر توسط بررسیهای پاتولوژی مشخص میشود. علاوه بر موارد ذکر شده در بررسیهای پاتولوژی میتوان انواع پروتئینهایی تومور مانند ER و HER-2 را ارزیابی کرد. تمامی این اطلاعات بسیار مهم بوده و در تعیین روند درمان سرطان پستان نقش کلیدی دارد.
چه زمانی نیاز به انجام پاتولوژی بعد از عمل سرطان سینه است؟
در اغلب موارد تمام توموری که از سینه خارج میشود جهت بررسی به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده میشود. در برخی موارد در صورتی که پزشک متوجه تغییرات غیرطبیعی در بافتهای اطراف تومور پستان شود، نمونههایی از بافتهای اطراف و یا غدد زیر لنفاوی نیز تهیه مینماید تا جهت بررسی به ازمایشگاه پاتولوژی فرستاده شود.
نحوه انجام پاتولوژی بعد از عمل سرطان سینه
نمونههایی که در هنگام جراحی سرطان سینه تهیه میشود پس از جراحی به یک آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده میشود. این نمونهها باید حاوی اطلاعاتی در مورد سن بیمار، محل تهیه نمونهها و سایر اطلاعات مورد نیاز باشد. متخصص پاتولوژی، نمونه را توسط میکروسکوپ مورد بررسی قرار میدهد و مشخصات سلولهایی که مشاهده مینماید را در قالب یک گزارش جامع تهیه مینماید.
بیشتر بخوانید: ارتباط سندرم متابولیک و سرطان پستان
تفسیر جواب آزمایش پاتولوژی سینه
نتایج پاتولوژی سینه معمولاُ 1 الی 2 هفته پس از تحویل نمونهها آماده میشود. نتایج آزمایش پاتولوژی سینه شامل این موارد است:
- اطلاعات کلی در مورد زمان بیوپسی و جراحی
- اطلاعات بالینی در مورد بافتی که به آزمایشگاه پاتولوژی ارسال شده است مانند اینکه از کدام قسمت پستان تهیه شده است.
- اطلاعاتی در مورد اندازهی کلی، وزن و ظاهر بافت
- ویژگیهایی سلولهای سرطانی که در زیر میکروسکوپ مشاهده شده است. (خوش خیم و یا بدخیم بودن)
- درجه تومور: درجهی تومور معیاری است که مشخص مینماید سلولهای سرطان تا چه حد شبیه سلولهای سالم هستند. هرچقدر این درجه کمتر باشد میزان تهاجمی بودن سرطان سینه نیز کمتر است.
درجه تومور معمولاُ به صورت اعداد نمایش داده میشود:
- درجه 1 : به معنی این است که ظاهر سلولهای تومور شبیه بافتهای طبیعی است و رشد آهسته دارند.
- درجه 2: سلولها تغییرات اندکی نسبت به سلولهای طبیعی دارند.
- سلولهای تومور بسیار غیرطبیعی بوده و با سرعت بالایی در حال رشد هستند.
- وضعیت گیرندههای هورمونی
- سرطان پستان گیرنده هورمون منفی (ER- , PR-)
- سرطان پستان گیرنده هورمونی مثبت (ER+ , PR+)
نتیجه گیری
گزارش پاتولوژی سرطان پستان از نمونههایی که از بافت سینه و در برخی موارد از بافتهای مجاور مانند غدد لنفاوی زیر بغل به روش بیوپسی و یا در هنگام جراحی سرطان سینه تهیه میشود میتواند اطلاعات بسیار کلیدی و مهمی در اختیار پزشک قرار دهد. به عنوان مثال ظاهر سلولهای سرطانی و اینکه آیا آنها حاوی پروتئینهای خاصی هستند و یا خیر میتواند نوع سرطان سینه را مشخص نماید. این اطلاعات به پزشک کمک می نماید تا درمان مناسب را برای بیمار خود انتخاب نماید.
0 دیدگاه