سوالات متداول

 شما می توانید پرسش خود را مستقیما به دست خانم دکتر عظیمی نژادان، داشته باشید. پس از بررسی توسط ایشان پاسخ برایتان ارسال خواهد شد.

سوالات ویزیت

جواب پاتولوژی چند روز بعد از بیوپسی انجام می‌شود؟

بعد از واریز هزینه پاتولوژی، برای جواب شما اقدام می شود. پروسه آماده شدن جواب 10 روز کاری زمان می برد.

معاینه توسط چه کسی انجام می‌شود؟

تمام معاینه ها و انجام امور بیماران توسط تیم پزشکی دکتر عظیمی نژادان  و زیر نظر خود ایشان انجام می گیرد.

سوالات مطب

ساعات کاری مطب به چه صورت است؟

پذیرش بیماران روزهای زوج ساعت 14 تا 18  می باشد و پذیرش از ساعت 14 شروع می شود.

مدت زمان انتظار بعد از پذیرش چند ساعت است؟

حداقل زمان انتظار 2 ساعت است.

چه زمان هایی تلفن های مطب پاسخگو هستند؟

تلفن ها در ساعات کاری مطب 14 تا 18 روزهای زوج پاسخگو هستند.

مطب چه روزهایی تعطیل می باشد؟

روزهای سه شنبه و پنجشنبه و تعطیلات رسمی- در صورت تعطیلی مطب در روزهای غیرمعمول حتما از طریق سایت و اینستا گرام اطلاع رسانی صورت می گیرد.

  • در تعطیلات اورژانسی مثل آلودگی هوا و …مطب تعطیل نمی باشد.

آیا پاسخ ندادن به تلفن به معنای تعطیلی مطب است؟

خیر. از آنجایی که میزان تماس‌های تلفنی بسیار زیاد است و تلفن مطب سانترال است برخی از تماس‌ها بی‌جواب می‌ماند. چون اپراتور مشغول صحبت با فرد دیگری استو درواقع تلفن اشغال است.

بیماران اورژانسی چه زمانی مراجعه کنند؟

بیماران اورژانسی (سرطان) با داشتن مدارک روزهای دوشنبه و چهارشنبه از ساعت 15 تا 18 مراجعه کنند.

چگونه برای چکاپ 6 ماهه و یکساله وقت بگیریم؟

برای چکاپ های شش ماهه  و یکساله با شما تماس می‌گیرند. همینطور از سایت نوبت دات آی آر می‌توانید وقت بگیرید.

برای تعیین وقت جراحی مراجعه حضوری لازم است؟

بله حتما، برای گرفتن وقت جراحی مراجعه حضوری الزامی است.

سرطان پستان

- آیا ابتلا به سرطان سینه با درد همراه است؟

سرطان پستان، خاموش و بی ‌درد!

درد سینه همیشه چیز خوبی است، مصیبت سرطان این است که درد ندارد. بیمار مراجعه می ‌کند و می ‌گوید من سه سال است که یک توده در سینه خود احساس می ‌کنم اما کاری به کارم ندارد، اما الان در کمرم احساس درد دارم. یعنی او دچار سرطان شده و درد به کمرش زده و حالا مراجعه کرده است. متاستاز به استخوان کمر می‌ زند و درد شروع می ‌شود و بیمار تازه در پی درمان روانه مطب و بیمارستان می ‌شود. اما وقتی توده را در سینه احساس می ‌کند و درد ندارد با خودش فکر می ‌کند مشکلی ندارد و مشکلی برایش به وجود نمی ‌آید. گاهی هم می‌ خواهد مساله را جدی نگیرد بلکه بیماری خود به خود رفع شود. اما وقتی بیماری پیشرفت کرد، درد شدید شد، متاستاز امانش را برید، آن زمان برای درمان اقدام می‌ کند و ما با چنین پدیده‌ ای هم متاسفانه سروکار داریم!

سرطان پستان درد ندارد و این خیلی مهم است. بنابراین درد سینه علامت خوبی است زیرا بیمار را گاهی خیلی هم ناراحت می ‌کند اما علامت بدی نیست.

- آیا جراحی سرطان پستان یک عمل جراحی اورژانسی محسوب می ‌شود؟

سرطان پستان به خودی خود یک حالت اورژانسی جراحی به حساب نمی آید ولی باید در اسرع وقت انجام شود.
 در مطب ما از زمان مراجعه بیمار با تشخیص سرطان پستان در زنان در عرض حداکثر یک هفته، بیمار تحت عمل جراحی قرار خواهد گرفت.

- اگر کل پستان برداشته شود، چطور ممکن است تومور مجدداً در آن محل رشد کند؟ تومور از چه ناحیه ای متاستاز می شود؟ بهتر نیست که در هر سرطان پستان نیمه کل پستان را برداریم تا خیالمان راحت شود؟

عود موضعی سرطان پستان و یا متاستاز دور دست به رفتار سلول های تومورال ارتباط دارد و نوع پاسخ این سلول ها به درمان‌های ما. بنابراین حتی ممکن است سینه کامل برداشته شود ولی یک سرطان وحشی که تمایل به عود در محل دارد، بعد از بارها جراحی دوباره در روی قفسه سینه رشد کند و یا حتما همه شنیده اید که سال ها بعد از برداشتن سینه ممکن است سرطان به صورت متاستاز دوردست ظاهر شود. اینها به دلیل سلول های باقیمانده سرطانی هستند که درمان های ما قادر به حذف کامل آن نشده اند. بنابراین زمانی که جراح پیشنهاد حفظ پستان می کند از ترس عود یا متاستاز اصرار به برداشت کامل پستان نکنید.

- آیا عمل جراحی سرطان پستان روی شکل پستان تاثیر می گذارد؟

بله، البته وقتی که یک قسمت از پستان برداشته می شود و خصوصاً پستان رادیوتراپی می شود، حتماً شکل آن تغییر می کند ولی روش‌های انکوپلاستیک  به ما اجازه می‌ دهد که این بد شکلی بعد از عمل را به حداقل برسانیم.

- آیا هر خانمی که تحت جراحی سرطان پستان و زیربغل قرار گرفته دچار تورم یا ادم همان دست، ساعد و بازو می شود؟

خیر، در متد های جراحی جدید از روش هایی مانند غده لنفاوی نگهبان استفاده می شود که این عارضه را به حداقل برسانیم.

- چرا برخی از خانم ها دچار تورم لنفاوی همان دست می شوند و برخی نمی شوند؟

یک عامل آن وسعت درگیری لنفاوی زیر بغل توسط سرطان است که جراح را مجبور به  دستکاری وسیع می کند و پس از آن لازم است تا ناحیه تحت رادیوتراپی قرار گیرد، که چسبندگی و فیبروز بعد از رادیوتراپی عامل اصلی بسته شدن عروق لنفاوی و بعد از تورم اندام فوقانی همان طرف است.

- چه کار خاصی انجام دهیم تا دچار عارضه تورم لنفاوی نشویم؟

عمل جراحی شما اگر توسط جراح پستان انجام شود، نهایت تلاش را خواهد کرد که فقط غدد لنفاوی لازم را بردارد و بیشتر از آن دستکاری نکند و حتماً بیماران پس از عمل جراحی سرطان پستان باید توسط افراد دوره دیده تحت ماساژ و فیزیوتراپی و آموزش مراقبت از اندام فوقانی قرار گیرند.

 مراقبت از اندام فوقانی و جلوگیری از ایجاد تورم لنفاوی یا درمان بلافاصله تورم ایجاد شده اهمیت بسزایی دارد، زیرا تورم لنفافی کهنه و زمان گذشته تقریباً قابل درمان نیست و رفع آن بسیار دشوار است.

- برداشتن غده لنفاوی نگهبان چیست و آیا برای همه بیماران و در همه مراکز و توسط تمام جراحان امکان پذیر است؟

جراحان پستان برای جلوگیری از تورم لنفاوی و برای حداقل دستکاری در ناحیه زیر بغل روش خاصی به نام برداشتن غده نگهبان انجام میدهند، که البته در تمام بیماران قابل انجام می باشد، بیمارانی که در مراحل اولیه سرطان خود باشند.

لازم به ذکر است که جهت انجام غده لنفاوی نگهبان نیاز به مرکز طب هسته ای مجرب و دستگاه خاص در اتاق عمل و جراح پستان ماهر است، لذا در تمام مراکز و اکثر شهرستان ها قابل انجام نمی باشد.

- آیا اگر سیگاری هستیم و دچار سرطان پستان شدیم باید کشیدن سیگار را قطع کنیم؟

البته کشیدن سیگار باعث انواع سرطان ها در بدن می شود ولی در عمل جراحی سرطان پستان ما زمان کافی برای ترک سیگار به مدت تاثیر گذار نداریم بنابراین اصرار به ترک قبل از جراحی نمی کنیم.

- از چه سنی امکان ابتلا به سرطان پستان وجود دارد؟

متاسفانه آمار سرطان پستان در خانم‌ های جوان در کشور ما بیشتر دیده می‌ شود و ما سرطان پستان را در خانم های بسیار جوان ۲۲ – ۲۳ ساله شاهد هستیم. بنابراین توصیه می‌ کنیم که از زمانی که رشد کامل پستان ها انجام شده حداقل یک سونوگرافی در سال انجام شود.
البته در خانواده‌ های با ریسک بالا غربالگری های افراد سالم به نحو دیگری می باشد.

- کسی که یکی از افراد خانواده او به بیماری سرطان پستان یا سرطان تخمدان مبتلا شده، یا بطور کلی انواع مختلف سرطان ها در خانواده او بسیار شایع است چه باید بکند؟

چنین افرادی باید حتما به جراحان پستان مراجعه کنند، متخصص پستان با در نظر گرفتن افراد فامیل و سرطان های آن ها و با استفاده از روش‌های اینترنتی برای مراجعه کننده تصمیم مناسبی می‌گیرد. در اکثریت موارد نیاز به مشاوره متخصص ژنتیک و در مواردی خاص نیاز به آزمایش ژنتیک است که خیلی از مسائل را حل خواهد کرد. اگر جواب آزمایش ژنتیک منفی باشد، ولی جراح متخصص با توجه به ریسک‌ ها احساس خطر کند، از روش های کاهش ریسک ابتلا به سرطان در این افراد کمک می گیرد. روش غربالگری و تحت نظر گرفتن این افراد با افراد نرمال جامعه متفاوت است.

- آیا رنگ مو ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد؟

در بعضی مطالعات ثابت شده است که خانم هایی که مرتب از رنگ مو و کراتین مو استفاده می کنند، احتمال ابتلا به سرطان پستان در آنها بیشتر است، ولی این فرضیه نیاز به مطالعه بیشتر دارد. بنابراین در حال حاضر به طور یقین نمی توان افراد را از رنگ کردن  موها منع کرد.

- چگونه تشخیص دهیم توده‌های پستان سرطانی هستند؟

هر زنی که پستان رشد یافته دارد باید شروع به معاینه خودش بکند، باید ماهی یک بار بعد از قاعدگی که سینه در شل ترین حالت است، خودش را معاینه کند. در کنار این امر سالی دو بار به پزشک متخصص مراجعه شود.

تشخیص اینکه توده ما خوش‌ خیم است یا بدخیم فقط و فقط مربوط به متخصص پستان است.

- آیا حفظ پستان درعمل جراحی سرطان پستان احتمال عود موضعی یا متاستاز سرطان پستان را بالاتر می برد؟

خیر به هیچ عنوان، در مطالعات متعدد ثابت شده است که حفظ پستان احتمال عود موضعی یا متاستاز دوردست سرطان پستان را بالا نمی برد. عود موضعی سرطان پستان بعد از برداشتن کامل پستان امکان دارد و متاستاز سرطان پستان به ‌برداشت کامل یا حفظ پستان ارتباطی ندارد.

- آیا با این همه ترس از سرطان پستان و احتمال شیوع بالا به صلاح نیست که بطور کلی سینه هایمان را برداریم و آنها را بازسازی کنیم؟

اولاً سرطان پستان با اینکه شیوع بسیار بالایی دارد در اکثریت موارد یک بیماری کاملا قابل درمان است. عمل جراحی برداشتن هر دو پستان و بازسازی همزمان عمل جراحی بسیار پیچیده، سنگین و گران قیمت می باشد که بیمار اگر موردی نداشته باشد ممکن است واقعاً از انجام آن پشیمان شود و درضمن سینه بازسازی شده هرگز سینه طبیعی خود زن نمی باشد. با توجه به اهمیت پستان برای خانم ها حتی در موارد درگیری سرطان، ما ترجیح می دهیم که سینه را برای بیمار حفظ کنیم. در تحقیقات بزرگ نشان داده شده است که برداشتن هر دو سینه بدون مورد پزشکی به هیچ عنوان در طول عمر بیمار تاثیر نداشته است.

- ایا در هر جراحی سرطان پستان، باید ناحیه زیر بغل بیمار هم بررسی شود؟

بله تقریباً در تمام جراحی ‌های سرطان پستان ناحیه زیر بغل همان طرف بررسی خواهد شد.

- آیا هر خانمی که تحت جراحی زیر بغل (به دلیل سرطان پستان) قرار گرفته است اجازه خون گیری، رگ‌ گیری و یا اندازه ‌گیری فشار از همان دست را ندارد؟

اگر بیمار دچار تورم لنفاوی دست و ساعد یا همان ادم نشده باشد، با رعایت شرایط کاملا استریل می شود در صورت نیاز مبرم از همان طرف رگ گیری یا خونگیری شود.
اندازه گیری و فشار خون اهمیت چندانی ندارد ولی شرایط استریل جهت سوزن زدن حتما باید رعایت شود.
در مورد خانم هایی که دچار تورم لنفاوی شده‌ اند بهتر است از دست عارضه دار به هیچ عنوان خونگیری نشود.

- آیا امکان درمان ورم لنفاوی کهنه وجود دارد؟

بله، البته در مواردی که اقدامات فیزیوتراپی و مراقبتی فایده نداشته باشد و این تورم اندام تاثیر زیادی روی نحوه زندگی فرد بگذارد با جراحی های پیچیده ای می توان به فرد کمک کرد.

- آیا عمل جراحی سرطان پستان عمل بزرگ و دردناکی می باشد؟

خوشبختانه ما جهت  کارهای روزانه نیاز به پستان نداریم، بنابراین جراحی‌های پستان برخلاف تصور (چه زیبایی و چه سرطان)  جراحی‌ های کم درد محسوب می‌ شود و در اکثر موارد ما حتی نیاز به شب ماندن در بیمارستان نداریم در عمل های بزرگ تر بازسازی ها یا بیماران سن بالا تر یا مواردی که احتمال خطر وجود دارد، در صورت صلاح دید جراح، بیمار یک روز در بیمارستان بستری می شود.

- آیا همه موارد سرطان پستان نیاز به شیمی درمانی دارند؟

خیر، سرطان پستان اگر در مراحل بسیار اولیه تشخیص داده شود و از نوع تهاجمی شدید نباشد می‌توان شیمی درمانی را حذف کرد .

بنابراین غربالگری و تحت نظر گرفتن پستان ها خصوصاً از سن ۳۰ سالگی به بعد بسیار اهمیت دارد و باعث می شود که توده بدخیم به موقع تشخیص داده شده و بیمار یا شیمی درمانی نشود یا اگر می شود بسیار سبک باشد.

- تا چه سنی امکان ابتلا به سرطان پستان وجود دارد؟

امکان ابتلا به سرطان پستان همواره وجود دارد ولی در سنین بالای ۷۰ سال درمان ‌ها بسیار سبک می شوند و در صورت امکان شیمی‌ درمانی یا دستکاری‌ های بزرگ زیر بغل انجام نمی شود.
بنابراین خانم های مسن اگر تحت نظر باشند، یک جراحی بسیار سبک را تجربه خواهند کرد که به هیچ وجه آزار دهنده نیست.

- چه کنیم که کمتر به سرطان پستان مبتلا شویم؟

قابل کنترل ترین فاکتور در جهت کاهش ریسک ابتلا به سرطان پستان کنترل وزن خانم های عزیز است. چاق نباشیم و غذای سالم بخوریم. اگر توانستیم به موقع بچه دار شویم و سعی کنیم چند ماهی حتما به فرزند خود شیر بدهیم.

 قرص های هورمونی جلوگیری از حاملگی را طولانی مدت استفاده نکنیم و به موقع معاینات سونوگرافی و ماموگرافی خود را انجام دهیم. در این صورت نیازی به ترس از بیماری سرطان پستان وجود ندارد حتی اگر اتفاق بیفتد به راحتی قابل درمان است.

- ارتباط سویا، رازیانه یا کلیه دانه‌های گیاهی که حاوی فیتواستروژن هستند با پستان و سرطان پستان چیست؟

بعضی دانه های گیاهی مانند سویا و یا رازیانه حاوی ماده فیتواستروژن هستند که روی گیرنده های استروژنی در پستان می ‌نشیند. مطالعات فراوانی در این رابطه صورت گرفته است ولی در حال حاضر به هیچ عنوان نمی توان گفت که مصرف سویا یا رازیانه  مضر می باشد و یا فردی که قبلا سرطان پستان گرفته اند نمی توانند از سویا استفاده نمایند. فعلاً منع مصرف نداریم.

درمان سرطان پستان با شیمی درمانی

- پس از جراحی سرطان پستان چه اقدامی انجام بدهیم؟ چند جلسه شیمی درمانی نیاز است؟ و چند جلسه رادیوتراپی نیاز داریم؟

پس از جراحی شما، جراح حداقل ۳ هفته تا یک ماه صبر می‌ کند و سپس شما را به یک همکار متخصص رادیوتراپی و شیمی درمانی معرفی می نماید، ادامه درمان شما تحت نظر متخصص جدید و با تشخیص ایشان می باشد.

- چه افرادی شیمی درمانی نمی شوند و چه افرادی بهتر است شیمی درمانی را قبل از جراحی انجام دهند؟

در مواردی که سرطان پستان در مراحل بسیار اولیه تشخیص داده شده است، نیازی به شیمی درمانی نیست و گاهاً بسته به نوع تومور، اندازه آن، درگیری زیر بغل و اندازه پستان بیمار، سن او و نوع عمل درخواستی، جراح و متخصص شیمی درمانی تصمیم به انجام شیمی درمانی قبل از عمل جراحی می گیرند.

- آیا همه بیماران بعد از جراحی سرطان پستان، رادیوتراپی می شوند؟

در صورت حفظ پستان جهت عمل جراحی سرطان پستان غیر ازبیماران بسیار مسن، همه بیماران نیاز به رادیوتراپی دارند که بین ۱۵ تا ۳۰ جلسه و به شکل روزانه انجام می پذیرد و هیچ دردی برای بیمار ندارد.

- چطور می توان باروری فرد را پس از شیمی درمانی جهت درمان سرطان پستان حفظ کرد؟

جهت حفظ باروری زنان جوان قبل از شروع شیمی درمانی، اقدام به فریز کردن تخمک و یا در زنان ازدواج کرده فریز کردن جنین می نماییم، که در مراکز پیشرفته نازایی با افراد متخصص این کار انجام می پذیرد. روند این اقدام به صورت اورژانسی بوده و تاثیری در درمان نخواهد داشت.

- آیا پس از اتمام درمان سرطان پستان امکان شروع مجدد سیکل های ماهانه وجود دارد؟

در افراد جوان که رزرو تخمدانی کافی دارند و شیمی درمانی درمانی سنگین نشده اند، امکان شروع مجدد سیکل های ماهیانه وجود دارد.

- آیا در زمان شیمی درمانی می توان تاتو ابرو انجام داد؟

بله، تاتو با شیمی درمانی ارتباط خاصی ندارد.

- تا چه زمانی پس از جراحی می توان شیمی درمانی را به تعویق انداخت؟

اگر دو ماه از عمل جراحی بگذرد شیمی درمانی تاثیری نخواهد داشت و حداکثر تا ۲ ماه پس از جراحی باید در صورت نیاز شیمی‌ درمانی آغاز بشود.

- شیمی درمانی قبل و یا بعد از عمل جراحی چه تفاوتی دارد؟ بهتر است کدام را انجام دهیم؟

در بیمارانی که نیاز به شیمی درمانی دارند، برای بیمار هیچ تفاوتی نمی کند که قبل از عمل شیمی درمانی را انجام دهد یا بعد از عمل. در صورتی که متخصص شیمی درمانی یا جراح پستان صلاح بدانند شیمی درمانی قبل از عمل انجام شود، به نفع بیمار است که همکاری نماید.

- آیا شیمی درمانی احتمال حاملگی بعدی را پایین می آورد؟

بله شیمی درمانی تاثیر به سزایی در امکان حاملگی بعدی دارد و جهت حفظ باروری فرد در بیماران جوان، حتما باید قبل از شروع شیمی درمانی، اقدامات لازم انجام بپذیرد.

- آیا پس از شیمی درمانی همه خانم ها اضافه وزن پیدا میکند؟

پس از اتمام شیمی درمانی اکثر خانم ها بین ۵ تا ۱۰ کیلوگرم اضافه وزن پیدا می ‌کنند، که جهت جلوگیری از آن می ‌توانند با متخصصین تغذیه مشاوره فرمایند.

- در زمان شیمی درمانی از موهای خود چگونه مراقبت کنیم؟

در زمان انجام شیمی درمانی توسط بیشتر داروهایی که در سرطان پستان استفاده دارند، موهای فرد میریزد و فولیکول مو بسیار حساس و شکننده می شود. برای جلوگیری از آسیب بیشتر فولیکول و احتمال  تداخل دارویی با مواد شیمی درمانی تا انتهای شیمی درمانی و رشد مجدد و کامل مو، توصیه می‌شود موها رنگ نشود. پس از رشد مجدد و کامل مو، رنگ مو ایرادی ندارد.

در حین شیمی درمانی برای جلوگیری از ریزش مو می توان از کلاه های سرد کننده استفاده کرد که در بعضی مراکز مهیا می باشد.

قبل از شروع شیمی درمانی می توانید موهای خود را رنگ کنید.

غربالگری به منظور پیشگیری از سرطان پستان

- آیا پس از اعمال جراحی پستان باید جهت ابتلا به سرطان پستان تحت نظر باشیم؟

هر زنی اعم از اینکه جراحی پستان برای زیبایی یا سرطان انجام داده باشد یا نداده باشد، باید مرتب جهت معاینات ابتلا به سرطان پستان غربالگری شود.

- آیا انجام ماموگرافی برای بدن خطر دارد؟

 بر خلاف تصور عموم، میزان اشعه ماموگرافی بسیار اندک بوده و خطرناک نمی باشد.

- غربالگری سرطان پستان را چگونه شروع کنیم؟ و از چه زمانی به انجام سونو گرافی اقدام نمائیم؟ ماموگرافی و ام آر آی چطور؟

هر کشوری برای خود یک سیاست‌ گذاری خاص دارد. این سیاست ‌گذاری‌ها علاوه بر سلامت مردم، هزینه دولت را هم در نظر می‌ گیرد.

در ایران برنامه غربالگری ملی نداریم، بنابراین ما محتاطانه ترین راه را انتخاب می کنیم. خود من از زمانی که بیمار سینه ‌اش رشد کرده (یعنی از حدود ۱۵ سالگی)، از آن ها خواهش می کنم که غربالگری را شروع کنند و سالیانه یکبار سونوگرافی انجام دهند. علت شروع سونوگرافی در ۱۵ سالگی به دلیل شک ابتلا به سرطان پستان نیست بلکه در این سنین فیبروآدنوم هایی شروع به رشد می کند که بعضی وقت ها خیلی بزرگ می ‌شوند.

اگر ما به موقع این فیبروآدنوم ها را تشخیص بدهیم می ‌توانیم بدون جراحی آن ها را برطرف کنیم. اگر بیمار هیچ مشکلی نداشته باشد سالیانه یک بار سونو گرافی تا سن ۲۵ – ۳۰ سالگی در صورت نداشتن سابقه خانوادگی کافی است.

در شرایطی که توده یا کیستی در سینه وجود داشته باشد و یا افراد سابقه خانوادگی داشته باشند، درخواست می ‌کنیم که سالیانه دوبار سونوگرافی انجام دهند و یا در بعضی موارد از ام‌آر‌آی و ماموگرافی کمک خواهیم گرفت.

 یک ماموگرافی پایه در۳۵ سالگی انجام می دهیم و از سن ۴۰ سالگی به بعد، سالی یکبار ماموگرافی انجام می دهیم. این سنین در کشورهای مختلف متفاوت است و بحث عمده کشورها هزینه ماموگرافی است که به عهده دولت می باشد و برای بیمار رایگان خواهد بود.

سونوگرافی روشی بدون ضرر، ارزان و راحتی است و ارجح است که ما از سن ۲۵ سالگی سالی دو بار سونوگرافی انجام دهیم. ایراد سونوگرافی این است که حتماً توسط افراد خاص باید انجام شود که بتوان به گزارش سونوگرافی اعتماد کرد، لذا بیمارانی که شهرستان‌ های دور دست هستند، به دلیل اینکه ما سونوگرافیست های آنجا را به خوبی نمی شناسیم و یا این افراد مدام در حال عوض شدن هستند، در سونوگرافی مشکل دارند و برای سونوگرافی اکثراً باید به مراکز استان ها مراجعه نمایند.

- غربالگری از طریق MRI چگونه است؟

‏MRI حتماً باید با دستور جراح ‌پستان انجام شود و در مراکز خاص و با گزارش افراد خاص صورت گیرد.

جراحی بازسازی پستان

- آیا همه خانم ‌هایی که سینه ‌هایشان را برداشتند می ‌توانند عمل بازسازی را انجام دهند؟

بله، تمام خانم‌ هایی که سینه‌ شان را برداشته ‌اند وقتی در مرحله بهبود بیماری هستند می ‌توانند به بازسازی فکر کنند و ما قادر خواهیم بود به آنها کمک کنیم. ولی زنانی که در مرحله حاد بیماری هستند و تحت درمان‌ های شیمی درمانی می باشند، حتماً باید مقداری صبر کنند.

- آیا برای عمل بازسازی پستان محدودیت سنی داریم؟

هر زنی در هر سنی که سینه خود را از دست داده است می تواند تصمیم به بازسازی پستان بگیرد.

- روش های بازسازی پستان چیست؟

بازسازی پستان عمل بسیار پیچیده‌ و سنگینی است که در ۹۰ درصد موارد در یک مرحله امکان پذیر نیست! در صورتی که یک سینه بازسازی می‌ شود سینه مقابل به احتمال زیاد باید دستکاری شود، تا تقریباً سینه های یکسان داشته باشیم و بازسازی پستان به معنی بدست آوردن پستانی مشابه پستان سالم نیست!

هر چند جراح حداکثر تلاش خود را می ‌کند که با روش ‌های مختلف جراحی، سینه ای مشابه سینه اصلی بسازد.

- چه کنیم که ریسک ‌های عمل بازسازی پستان را کاهش دهیم؟

ریسک عمل بازسازی پستان برای افراد سیگاری، بیماران دیابتی، خانم هایی با وزن بالا، بیماران قلبی و عروقی یا فردی در مرحله حاد بیماری و داروهای خاص بسیار بالاست. بنابراین جهت کاهش ریسک عمل جراحی بازسازی پستان، موارد بالا حتما باید قبل از عمل بطور کامل اصلاح و برطرف شود. اگر برطرف شدن موارد بالا امکان پذیر نباشد مانند بیماران دیابتی یا بیمار قلبی جراح با توجه به بیماری های فوق تصمیم به نوع بازسازی می گیرد.

- در چه مواردی هر دو سینه قبل از ابتلاء به سرطان باید برداشته و بازسازی شود؟

در برخی موارد به دلایل ژنتیک یا بافت خاص پستان در خانم ها، احتمال بالایی برای ابتلا به سرطان وجود دارد. در این شرایط خود پزشک جراح پستان پیشنهاد برداشتن هر دو سینه و بازسازی را می دهد.

- آیا بازسازی پستان احتمال تشخیص برگشت سرطان پستان را پایین می آورد؟

بازسازی پستان روی تشخیص سرطان پستان تاثیری ندارد و همیشه بیمار تحت نظر خواهد بود، چه با بازسازی چه بدون بازسازی.

- آیا ما به عنوان بیمار باید روش بازسازی را انتخاب کنیم یا جراح آن را انتخاب می کند؟

پستان با استفاده از پروتز یا بافت طبیعی بدن یا ترکیب این دو بازسازی می ‌شود و نیز تشخیص آن و اینکه امکان چه نوع بازسازی برای بیمار وجود دارد توسط رایزنی با بیمار به عهده جراح می باشد.

بیمار بسته به شرایط ویژه خود و بسته به تشخیص جراح و خواست‌ هایش یک روش ایده‌آل خواهد داشت که به او پیشنهاد می ‌شود.

بیهوشی جراحی پستان و عوارض آن

- آیا جهت عمل های جراحی پستان بیهوشی عمومی ضروریست یا می توان از بیهوشی های موضعی استفاده کرد؟

در جراحی های سرطان پستان، زیبایی‌ های پستان و بازسازی پستان تقریبا در ۱۰۰ درصد موارد نیاز به بیهوشی عمومی داریم. در موارد خیلی خاص و محدود جراحی های خوش خیم پستان، می توان از بیهوشی عمومی صرف نظر کرد و با بیهوشی موضعی در اتاق عمل جراحی را انجام داد.

- احتمال تهوع و استفراغ بعد از بیهوشی عمومی وجود دارد؟

بعد از هر بیهوشی عمومی احتمال دارد که ما احساس تب و استفراغ بکنیم. خوشبختانه داروهای موجود تا حد زیادی مسئله فوق را حل کرده اند.

- چه داروهایی را باید قبل از عمل بخوریم و چه داروهایی را باید قطع کنیم؟

داروهایی که برای غلظت خون تجویز می‌ شوند مانند آسپرین و غیره، باعث افزایش خونریزی حین عمل می شود. این داروها حتماً باید با نظر پزشک معالج و جراح پستان قبل از عمل یا قطع شود و یا جایگزین های خاصی برای آن ها در نظر گرفته شود.

داروهای قلبی حتماً باید تا صبح روز عمل ادامه پیدا کند و حتی علیرغم ناشتا بودن با کمی آب صبح روز عمل مصرف شود. خصوصا داروهای فشار خون قبل از بیهوشی حتماً باید مصرف بشود و همچنین داروی تیروئید باید قبل از بستری شدن همان روز صبح با کمی آب خورده شود.

داروهای مربوط به بیماری قند با نظر پزشک معالج و جراح پستان قطع می شود و جایگزین می گردد.

داروهای اعصاب شب قبل از عمل قابل مصرف است و باید مصرف این داروها را به پزشک بیهوشی و جراح پستان خبر بدهید. در صورتی که آسم دارید و دارو مصرف می ‌کنید یا حمله آسم داشته ‌اید، باید در مورد آن با پزشک بیهوشی و جراح پستان صحبت کنید. همچنین در صورتی که تشنج دارید و داروهای مربوطه استفاده می کنید حتماً به پزشک بیهوشی و جراح، به صورت جداگانه اطلاع بدهید.

در صورتی که به دلیل هر نوع بیماری درحال مصرف کورتون هستید، حتماً به هر دو متخصص اعلام بفرمایید.

حساسیت به دارو ها برای هر دو متخصص بسیار اهمیت دارند و باید متخصصین در جریان باشند.

- آیا ریسک آمبولی در عمل های جراحی پستان بالاست؟

عمل های جراحی پستان ریسک آمبولی بالایی ندارند و جزو عمل های پر ریسک به حساب نمی آیند. با این حال جراح ‌پستان از تمام وسایل موجود و در اختیار استفاده می‌ کند تا این ریسک را در حد صفر پایین بیاورد.

- آیا در عمل ‌های جراحی پستان احتمال عفونت بالا است؟

عمل های جراحی پستان اصولا با عفونت زیاد همراه نیستند و جراح پستان تمام تلاش خود را می کند که عفونت به دلیل عمل جراحی اتفاق نیافتد. این امر شامل کلیه عمل‌ های جراحی اعم از سرطان بازسازی و زیبایی میشود.

- عوارض بیهوشی عمومی چیست؟

هر بیهوشی عمومی درصد خطر بسیار پایینی دارد، همانند همه کارهای دیگر زندگی که به راحتی هر روز انجام می دهیم مثل رانندگی و مسافرت. در واقع خطرهای جدی بیهوشی بسیار نادر هستند.  باور عمومی به اینکه ریزش‌ مو و فراموشی بعد از بیهوشی اتفاق می افتد باور درستی نیست.

- موارد کلی که قبل از بیهوشی عمومی باید رعایت کنیم چیست؟

حتماً ما باید قبل از بیهوشی عمومی ۶ ساعت هیچ غذایی نخورده باشیم. ۶ ساعت برای این مورد کافیست و بیشتر از این باعث ضعف و سردرد خودمان می شود. بنابراین اگر عمل جراحی شما صبح است از ۱۲ شب ناشتا بمانید، نه زودتر. توجه داشته باشید قبل از مراجعه خوردن حتی یک لقمه غذا نیز شما را از ناشتا بودن در می‌ آورد و روی بیهوشی شما تاثیر خواهد گذاشت.

- در مورد تاموکسیفن یا داروهای مشابه که بعضی از بیماران مصرف میکنند چه اقدامی باید صورت گیرد؟

این دارو احتمال آمبولی بعد از عمل را یک مقداری بالا می برد در نتیجه در صورت امکان یک هفته قبل از عمل قطع می شود.

- آیا عمل های جراحی پستان در بیمارانی با بیماری مزمن مانند ام اس یا لوپوس قابل انجام می باشد و یا بیمارانی که کورتون مصرف می کنند؟

در مواردی که بیمار مشکل سیستمیک خاصی دارد، با همکاری پزشک معالج جراح پستان پس از در نظر گرفتن همه جوانب تصمیم به عمل جراحی مناسب گرفته خواهد شد.

بارداری و شیردهی پس از جراحی پستان

- پس از جراحی سرطان پستان امکان حاملگی وجود دارد و یا خطرناک است؟

پس از تکمیل درمان سرطان پستان در شرایط خاص و در زمان خاص جراح به بیمار اجازه حاملگی و بچه دار شدن را می دهد، ولی این قضیه منوط به تکمیل دوره درمان بیماری می باشد. این حاملگی در شرایطی که مورد تایید جراح مربوطه باشد، ریسک خاصی را برای بیمار به همراه نخواهد داشت.

- چه اقدامی را می توان در جهت به حداقل رساندن افتادگی پوست و سینه بعد از شیردهی انجام داد؟

تغییرات پستان بعد از شیردهی برای ما قابل پیش بینی نیست، ولی آنچه که مسلم است شیردهی طولانی به فرزندان باعث افتادگی و چروکیدگی پستان ها می شود. حتماً باید علاوه بر سلامت فرزند خود زیبایی و سلامت خودمان را هم مد نظر داشته باشیم.

 بعد از عمل های بازسازی پستان و با داشتن پستان سالم، امکان شیردهی وجود دارد. در عمل های سرطان پستان، طرفی از پستان که درگیر سرطان بوده است قدرت شیردهی خود را به دلیل رادیوتراپی و جراحی از دست می ‌دهد ولی طرف سالم  ترشح شیر می‌ کند و شیردهی منعی  ندارد.

- آیا شیردهی پس از اعمال جراحی زیبایی پستان و یا باسازی پستان امکان دارد؟ این جراحی ها چه مشکلاتی ایجاد میکنند؟

پس از اعمال جراحی زیبایی یا بازسازی پستان مانند گذاشتن پروتز، کوچک کردن سینه، بالا کشیدن سینه و یا بازسازی سینه احتمال شیردهی وجود دارد، هر چند شکل پستان را عوض می کند ولی بیمار از این کار منع نمی شود. در مورد پروتز اکثر بیماران قادر به شیردهی بدون مشکل خاص هستند و فقط باید از عفونت های شیردهی دوری کنند. افرادی که سینه های خود را کوچک کرده اند یا بالا کشیده اند در ۷۵ درصد از موارد قادر به شیردهی هستند. این امر طبیعی است که شیردهی و حاملگی فرم سینه را عوض میکنند ولی میزان تغییر آن برای ما قابل پیش بینی نیست.

- آیا جراحی های زیبایی پستان اعم از پروتز و یا بالا کشیدن و کوچک کردن، احتمال حاملگی بعدی را پایین می آورند؟

جراحی های زیبایی پستان، چه بزرگ کردن و چه کوچک کردن و نیز بالا کشیدن سینه، به هیچ عنوان تاثیری روی قدرت حاملگی فرد نخواهند داشت.

جراحی زیبایی پستان

- در چه سنینی می توان عمل جراحی زیبایی پستان را انجام داد؟

از زمانی که رشد سینه‌ ها کامل شده و دختر خانم به رشد کامل روانی و عقلی رسیده باشد، که ۱۸ سال حداقل آن است، می تواند تصمیم به اعمال جراحی زیبایی پستان بگیرد.

از آن سو هر سنی که بیمار تحمل عمل جراحی را داشته باشد می تواند تصمیم به عمل جراحی زیبایی پستان بگیرد و عمل جراحی قابل انجام می باشد.

- پستان های بزرگ را تا چه اندازه می توان کوچک کرد؟

اصولاً محدودیتی در اندازه پستان هنگام کوچک کردن نداریم و بسته به خواست بیمار از تکنیک های مختلف جهت کوچک کردن استفاده می کنیم.

- آیا با گذشت زمان شکل سینه کوچک شده عوض می شود؟ در صورت مثبت بودن چطور می توان از آن جلوگیری کرد؟

صد در صد شکل سینه با گذشت زمان عوض می شود و علت آن کشش زمین و پیری تدریجی پوست می باشد. هیچ روشی برای جلوگیری از آن وجود ندارد. در این خصوص استفاده منظم از سوتین مناسب ضروری می‌ باشد و هر چه وزن پستان کمتر باشد افتادگی و تغییر شکل آن کمتر خواهد بود.
بخشی از رفتار پوست مربوط به طبیعت پوست خود بیمار می باشد. پوست های کم کلاژن تمایل به آویزان شدن تدریجی دارند، این مطلب ارثی است و ما نمی توانیم در آن دخالتی داشته باشیم. برخی از خانم ها پوست های سفت و پر کلاژن دارند که به تغییرات تدریجی سن زیاد حساس نیستند. البته توجه داشته باشید که سینه در طول زمان تغییر چندانی نمی ‌کند.

برای به حداقل رساندن این تغییرات استفاده منظم از سوتین، انتخاب اندازه سینه متوسط و رسیدگی به پوست سینه با کرم، دستگاه و جلوگیری از تغییرات وزن ضروری می باشد.

- چه سایزی از پروتز مناسب است؟ گرد بهتر است یا آناتومیک؟ ۳۰۰ بگذاریم یا ۴۰۰؟

شما انتظارات دقیق خود را با جراح پستان در میان می ‌گذارید و به هیچ عنوان در مورد سایز و شکل پروتز خود و اینکه کجای عضله قرار بگیرد، اظهار نظر نفرمایید. در حد امکان جهت شرح نظرات خود از عکس های زنان بدون سوتین که به نظر شما سینه های زیبایی دارند استفاده کنید و یا از جراح خود درخواست نمایش عکس های متفاوت بفرمایید.

 بسته به نظر شما اجازه بدهید جراح اندازه و فرم و سایز پروتز شما را انتخاب کند.

انتخاب سایز و فرم پروتز نیاز به دانش فراوان و آگاهی زیادی دارد که بستگی به عوارض عمل، نوع پوست و رفتار بافت نرم خواهد داشت.

توجه داشته باشید به هیچ عنوان انتخاب سایز پروتز در اختیارات بیمار نیست. بیمار باید سایز دلخواه پستان خود را با جراح درمیان بگذارد و جراح موظف است پس از صحبت کردن با بیمار بسته به نظر او بهترین پروتز را انتخاب کند.

- پروتز آناتومیک و گرد چه تفاوتی دارند؟

پس از عمل جراحی فهمیدن اینکه در داخل بدن فردی پروتز گرد گذاشته شده یا آناتومیک بسیار مشکل است و حتی جراح های پستان در پیش بینی آن اشتباه می کنند. تشریح کامل انتظارات شما از نتیجه عمل به جراح کمک می کند که بین پروتز گرد و آناتومیک یکی را انتخاب کند.

- آیا پروتز پستان یا عمل جراحی کوچک کردن پستان احتمال ابتلا به سرطان پستان را بالا می برد؟

جواب این سوال خیر است. سرطان پستان با عمل جراحی کوچک کردن پستان یا تعبیه پروتز هیچ ارتباطی به یکدیگر ندارد.

- آیا امکان عمل جراحی سرطان پستان همزمان با کوچک کردن پستان وجود دارد؟

در بیمارانی که پستان های بسیار بزرگ دارند از نظر سلامتی و تاثیر رادیوتراپی و کنترل های بعد از عمل، ارجح است که بیمار همزمان با عمل جراحی سرطان پستان، جهت جراحی کوچک کردن سینه اقدام کند.

این عمل از نظر درمانی به بیمار کمک کننده می باشد و بسیار توصیه می شود.

- تزریق چربی در پستان چه موقع انجام میشود و چه کاربردهایی دارد؟

تزریق چربی داخل پستان در موارد خاصی انجام می پذیرد. همانند اصلاح باز‌سازی ها و یا اصلاح بدشکلی های ایجاد شده در اثر عمل جراحی سرطان پستان در بعضی از خانم ها که سینه های کوچک و بعضی مناطق ناخواسته بزرگ دارند، می توان چربی آن ناحیه ناخواسته را طی ۲ تا ۳ جلسه داخل سینه تزریق کرد.

بزرگ کردن پستان فقط با چربی نیاز به چربی فراوان دارد و حداقل ۲ جلسه به فاصله ۴ ماه باید تزریق چربی انجام شود.

- آیا بعد از کوچک کردن پستان امکان بزرگ شدن دوباره آن وجود دارد؟

در صورت وزن ثابت فرد، سینه ها تغییر سایز زیادی پیدا نمی ‌کنند، ولی اگر فرد تغییرات وزنی بالای ۵ تا ۶ کیلوگرم داشته باشد، شکل سینه ها بسته به چاق و لاغر شدن متفاوت خواهد شد. در مورد دختران سنین پایین تر که سینه های بسیار بزرگ دارند مانند ۱۸- ۱۹ ساله ها، امکان رشد مجدد وجود دارد.

همچنین تأثیر حاملگی بر افزایش حجم سینه ها برای ما قابل پیش ‌بینی نیست، برخی از سینه ها رشد بسیاری می کنند و بعضی ها تغییری نخواهند داشت.

- آیا پس از کوچک کردن امکان بزرگ کردن مجدد پستان وجود دارد؟

در شرایطی که بیمار از اندازه پستان خود بعد از عمل جراحی کوچک کردن راضی نباشد یا به دلایل کاهش وزن شدید و حاملگی ها و شیردهی ها تمایل به بزرگ کردن سینه خود داشته باشد، این عمل کاملا امکان پذیر است.

- در جراحی اصلاح افتادگی پستان چه موقع نیاز به پروتز داریم؟

اگر پستان افتاده حجم کافی نداشته باشد، هنگام اصلاح افتادگی آن حتما نیاز به استفاده از پروتز می باشد. در غیر این صورت با استفاده از بافت خود پستان، می توان به سینه ای زیبا دست یافت.

- بهتر است چه برندی از پروتز را انتخاب کنیم؟

پاسخ دادن به این سوال سخت می باشد. در کشور ما انتخاب‌های متنوعی (به دلیل  تحریم) نداریم و بسته به نظر شما جراح مارک و سایز پروتز شما را انتخاب می کند.

- آیا احتمال پس زدن پروتز پس از عمل جراحی پروتز پستان خیلی بالاست؟

پس زدن پروتز پس از عمل جراحی زیبایی پستان یکی از عوارض غیر قابل پیش بینی می باشد و بستگی به جراح و بیمار ندارد. در صورت تشخیص به موقع و درمان به موقع بالای ۹۹ درصد این عارضه قابل کنترل است ولی احتمال بروز این عارضه بسیار کم است

- چند سال پس از تعبیه پروتز، باید آن را عوض کرد؟

پروتز های جدید نیاز به تعویض ندارند و ممکن است تا سال های سال پاره نشوند. در صورت آسیب پروتز باید آن را جایگزین کرد که عمل بسیار راحت و کوتاهی می باشد.

- اگر سینه های کوچکی داریم و دچار سرطان پستان شده ایم آیا همزمان با برداشتن توده سرطان می توانیم اقدام به جراحی پروتز سینه کنیم؟

اگر جراحی سرطان پستان بنا به حفظ پستان باشد، پس از عمل جراحی قطعاً رادیوتراپی انجام خواهد شد.

رادیوتراپی روی پروتز اثر منفی داشته و آن را از بین می ‌برد و باعث پس زدگی می شود. این دو عمل همزمان قابل انجام نیست.

- آیا امکان بزرگ کردن پستان با روش تزریق ژل وجود دارد؟

جواب این سوال خیر است و ما ژل قابل  تزریق داخل پستان نداریم. تمام ژل های مورد استفاده در بعضی مراکز غیرقانونی و غیر علمی هستند.

 مراقبت ها و فعالیت های روزانه پس از جراحی پستان

- پس از اعمال جراحی پستان چه موقع می توانیم ورزش را شروع کنیم؟

پس از عمل جراحی زیبایی و سرطان پستان، فعالیت های ورزشی از هر زمان که بیمار احساس کند توان ورزش کردن را دارد می تواند آغاز شود. در ورزش شنا نباید زخم باز داشته باشیم و اگر پروتز زیر عضله تعبیه شده باشد بهتر است ورزش های عضله پستانی حداقل تا سه ماه انجام نشود. سایر ورزش ها اشکالی ندارد.

- پس از عمل جراحی پستان از چه زمانی می توانیم فرزند خود را بغل کنیم؟

پس از اعمال جراحی پستان محدودیتی در بغل کردن فرزندان نداریم و فقط در صورتی که پروتز شما زیر عضله گذاشته شده از بلند کردن فرزندان سنگین خود تا سه ماه خودداری بفرمایید.

- پس از جراحی پستان از چه زمانی می توانیم به حمام برویم؟

۳ تا ۴  روز بعد پس از اعمال جراحی پستان اجازه استحمام به بیمار داده می شود و توصیه می ‌کنیم که روی زخم با شامپو بچه شسته و آب کشی شود و حمام روزانه انجام شود. فقط باید مراقب باشید که پس از حمام به جای حوله با سشوار زخم های خود را خشک کنید.

در اعمال جراحی بازسازی پستان گاهاً تا ۵ روز بعد از عمل اجازه استحمام داده نمی شود که این امر مورد استثنا می باشد.

- پس از اعمال جراحی پستان آیا محدودیتی در حرکت دست ها داریم؟

خیر، هیچ محدودیتی در حرکت دست ها نخواهید داشت.

- بیماران شهرستان و خارج از کشور چگونه می توانند در حداقل زمان ممکن در تهران باشند؟

بیماران شهرستانی یا  خارج از کشور در حال حاضر به راحتی می ‌توانند از طریق امکان ویزیت آنلاین بسیاری از مشکلات خود را که حل بفرمایند و حضور خود را در شهر تهران به حداقل برسانند.

- آیا احتمال تیره شدن نوک پستان بعد از اعمال جراحی پستان وجود دارد؟

سیاه شدن نوک پستان یکی از عوارض جراحی کوچک کردن پستان می باشد و رفع این مشکل بسیار آسان است. در صورت بروز این عارضه بیمار باید آرامش خود را حفظ کند و با جراح پستان خود همکاری کند. جراح پستان قادر است مشکل را به طور کامل برطرف نماید.

- آیا احتمال تیره شدن نوک پستان بعد از اعمال جراحی پستان وجود دارد؟

سیاه شدن نوک پستان یکی از عوارض جراحی کوچک کردن پستان می باشد و رفع این مشکل بسیار آسان است. در صورت بروز این عارضه بیمار باید آرامش خود را حفظ کند و با جراح پستان خود همکاری کند. جراح پستان قادر است مشکل را به طور کامل برطرف نماید.

- پس از اعمال جراحی پستان از چه زمانی می توانیم از پله بالا و پایین برویم، رانندگی کنیم یا به فعالیت های روزانه مانند کارهای خانه و آشپزی بپردازیم؟

پس از اعمال جراحی پستان محدودیتی در رانندگی، آشپزی و کارهای عادی خانه نداریم و از هر زمانی که فرد احساس کرد توان آن را دارد می تواند این کارها را انجام بدهد.

- از چه موقع پس از جراحی پستان می توانیم با همسر خود رابطه برقرار کنیم؟

از هر زمان پس از عمل جراحی پستان که مایل باشید، می توانید با همسر خود ارتباط داشته باشید.

- پانسمان تا چه زمانی پس از اعمال جراحی پستان باید روی زخم بماند؟

سه روز پس از جراحی پستان نیازی به پانسمان زخم وجود ندارد، ولی در موارد خاصی اگر جایی از زخم باز باشد بنا به تشخیص جراح، شاید نیاز به پانسمان های مجدد پس از استحمام های مکرر داشته باشید که جراح نحوه آن را توضیح می دهد، ولی این موارد استثنا می باشند.

- در صورت مراجعه از شهرستان ها، چه مدت بعد از عمل جراحی پستان در شهر تهران بمانیم؟

در صورت آمادگی بیمار صبح روز عمل نیاز به بستری در بیمارستان است و قبل از آن نیازی به حضور بیمار نیست. همچنین بسته به نوع عمل بین یک هفته تا پانزده روز بیمار باید در شهر تهران حضور داشته باشد، مگر شهرهای اطراف نزدیک مانند قم و کرج که رفت آمد بسیار راحت است.

در مورد بیماران زیبایی که از خارج تشریف می آورند، ارجح است برنامه خود را برای حضور۳ هفته‌ ای در تهران تنظیم بفرمایند.

- آیا پس از عمل جراحی پستان دچار بی حسی نوک پستان خواهیم شد؟

پس از اعمال جراحی کوچک کردن پستان و یا بالا بردن آن، و نیز جراحی سرطان پستان نزدیک نوک سینه، احتمال بی حسی نوک پستان وجود دارد، که در ۹۰ درصد موارد تا دو سال آینده کاملاً برطرف می ‌شود و بی حسی ماندگار بسیار نادر است.

- آیا پس از اتمام جراحی ‌های پستان در محل جراحی احتمال تجمع مایع می باشد؟

پستان در واقع یک غده بزرگ است و اگر قسمتی از این غده یا همه آن برداشته شود، بدن تلاش می کند که جای آن را با مایعی که سروما گفته می شود پر کند. بنابراین تقریباً در تمام انواع جراحی های پستان جای محل برداشته شده با مایع خاصی پر می شود که کاملاً طبیعی است و در بیشتر موارد نیاز به اقدام خاصی نیست و اگر این سروما بیش از میزان مورد نظر بود، به راحتی توسط سرنگ تخلیه می‌شود. گاهاً در بعضی اعمال جراحی ما نیاز داریم که این سروما را بارها تخلیه کنیم که برای بیمار مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

- آیا بعد از اتمام اعمال جراحی پستان نیاز به تعبیه درن یا لوله می باشد؟

درن یا لوله تخلیه بعد از بعضی از اعمال جراحی پستان مانند کوچک کردن یا بازسازی تعبیه می شود که بعد از اعمال جراحی سرطان پستان یا پروتز از آن استفاده می ‌کنیم.

زمان کشیدن این درن‌ها بسته به ترشح بدن و نوع عمل جراحی است.

 طولانی ترین زمان حفظ درن مربوط به اعمال جراحی بازسازی پستان می باشد در اعمال جراحی کوچک کردن پستان بین یک تا ۲ روز کشیده می شود.