دکتر پریسا عظیمی نژادان / جراحی ها / درد بعد از عمل سرطان سینه چگونه قابل کنترل است؟
[reading-time]

درد بعد از عمل سرطان سینه چگونه قابل کنترل است؟

درد بعد از عمل سرطان سینه یکی از عوارض رایجی است که در بیشتر از پنجاه درصد بیماران مشاهده می‌شود. میزان درد معمولاُ در روزهای اول پس از جراحی شدید است اما در برخی از افراد ممکن است تا چند ماه و یا حتی چند سال پس از جراحی نیز درد ادامه داشته باشد. در ادامه‌ی این مقاله به بررسی علت درد، علائم درد و راهکارهای کاهش درد بعد از عمل سرطان سینه اشاره می‌نماییم.

درد بعد از عمل سرطان سینه

علت درد بعد از عمل سرطان سینه چیست؟

عوامل متعددی می‌تواند باعث ایجاد درد بعد از عمل سرطان سینه شود. دلایل شایع عبارتند از:

  • آسیب به اعصابی که در ناحیه‌ی سینه و یا بافت‌های اطراف آن وجود دارد.
  • برش کامل غدد زیر بغل
  • تشکیل بافت اسکار که نسبت به درد حساس است.
  • برش‌های ایجاد شده و آسیب به بافت‌ها، مویرگ‌ها و اعصابی ناحیه‌ی پستان حین برداشتن بخشی از سینه و یا خارج ساختن تمام سینه.
  • درد فانتوم: درد فانتوم دردی است که در محل سینه‌ای که برداشته شده است اتفاق می‌افتد، با اینکه هیچ بافتی در این ناحیه وجود ندارد اما بیماران دردی خیالی را در این ناحیه حس می‌کنند.

درد فانتوم توسط تعداد زیادی از افرادی که یکی از اعضای بدن خود را قطع کرده‌اند گزارش می‌شود، این درد با اینکه ممکن است وجود خارجی نداشته باشد اما برای بیماران بسیار آزار دهنده است. به طور کلی بعد از هر نوع جراحی که منجر به ایجاد زخم روی پوست و بافت بدن شود معمولاُ تا چند هفته ممکن است دردهایی در محل جراحی ایجاد شود. این درد جزئی از روند طبیعی التیام بافت‌ها پس از جراحی است.

در جراحی سرطان سینه با توجه به میزان بافتی که پس از لامپکتومی و یا ماستکتومی (برداشتن کل سینه) برداشته می شود، ممکن است میزان درد متفاوت باشد.

علائم درد بعد از عمل سرطان پستان

درد بعد از عمل سرطان پستان می‌تواند با علائم متفاوتی بروز پیدا کند و به شکل‌های متعددی در بیماران دیده شود. علائم شایع درد بعد از عمل سرطان پستان عبارتند از:

  • افزایش حساسیت نسبت به هرگونه لمس: حتی محرک‌های جزئی مانند برخورد لباس با محل جراحی نیز ممکن است موجب درد در سینه شود.
  • شدت یافتن درد با حرکت، زور زدن و یا کشش
  • احساس سوزش، انقباض و کشیده شدن بافت
  • حس درد برنده مانند برش چاقو
  • سوزن سوزن شدن و یا بی‌حسی در محل جراحی
  • کاهش دامنه‌ی حرکتی در ناحیه‌ی شانه

درد علاوه بر سینه و محل جراحی ممکن است در زیر بغل و یا حتی بازو نیز مشاهده شود.

راهکارهای کاهش درد و ورم بعد از جراحی سرطان سینه

درمان درد و ورم بعد از جراحی سرطان سینه با توجه به نوع درد، شدت درد، مدت زمانی که از جراحی گذشته است و نوع جراحی که انجام شده است در بیماران مختلف شامل راهکارهای متفاوتی است. این جراحی جهت درمان سرطان سینه در مرحله پیشرفته انجام می شود.

راهکارهای کاهش درد بعد از جراحی سرطان سینه که برای بیماران توصیه می‌شود شامل موارد زیر است:

رعایت تغذیه مناسب:

مصرف غذاهای ضدالتهابی مانند میوه‌ها، سبزیجات و مواد غذایی غنی از امگا-۳ می‌تواند به کاهش التهاب و بهبود فرآیند بهبود بدن کمک کند.

استراحت و خواب کافی

داشتن استراحت کافی و خواب مناسب به بدن در ترمیم و بهبود پس از جراحی کمک می‌کند.

همیشه قبل از استفاده از هر روش جدیدی با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که این روش‌ها برای شرایط خاص شما مناسب هستند.

مصرف داروهای خوراکی

با توجه به شدت درد، پزشک داروهای مسکن و ضد درد متفاوتی برای بیماران تجویز می‌کند. مصرف هرگونه دارویی پس از جراحی سرطان سینه باید با تجویز پزشک متخصص باشد. پزشک ممکن است مسکن‌های قوی‌ را تجویز کند. این داروها می‌توانند به کاهش درد شدید کمک کنند. داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن که باعث کاهش التهاب و درد کمک می‌شوند.

تجویز داروهای موضعی

داروهای موضعی که روی پوست اعمال می‌شود ممکن است به صورت کرم، پماد و یا ژل باشد. این داروها در محلی از سینه که درد حس می‌شود اعمال می‌شود. نحوه‌ی مصرف و میزان مصرف داروهای موضعی با توجه به شدت درد توسط پزشک توصیه می شود.

تجویز داروهای تزریقی

داروهای تزریقی می‌توانند در کنترل دردهای عصبی کمک کننده باشد.

جراحی

در بیمارانی که پس از جراحی دچار بافت اسکار می‌شوند و یا در محل جراحی دچار دردهای شدید هستند ممکن است درمان جراحی توصیه شود. در طی جراحی بافت اسکاری که پس از عمل سرطان پستان تشکیل شده است و یا زخمی که منجر به ایجاد درد می‌شود برداشته می‌شود و یا درمان‌های مناسب دیگر برای کاهش درد صورت می‌گیرد.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی می‌تواند در کاهش درد، تقویت عضلات و همچنین افزایش دامنه‌ی حرکتی شانه کمک کننده باشد.

درمان‌های تکمیلی

درمان‌های مکمل که ممکن است در کنار سایر روش‌های درمانی به بیماران توصیه شود شامل طب سوزنی و یا بیوفیدبک است.

نتیجه‌گیری

درد بعد از عمل سرطان سینه جزئی از روند بهبود است که معمولاُ در طی روزها و هفته‌های اول پس از جراحی ایجاد می‌شود. در اغلب بیماران شدت درد به مرور زمان کاهش می‌یابد اما در برخی از بیماران ممکن است درد به صورت مزمن تا چند ماه ادامه داشته باشد. راهکارهای درمانی متفاوتی برای التیام درد بعد از عمل سرطان سینه وجود دارد که در این مقاله به تعدادی از آنها اشاره کردیم.

دکتر پریسا عظیمی نژادان

دکتر پریسا عظیمی نژادان

فلوشیپ فوق تخصصی جراحی سینه از آمریکا و فرانسه

من در تبریز در خانواده ای متوسط به دنیا آمدم . پدرو مادرم هر دو مهندس فوق لیسانس کشاورزی و کارمند بودند. من یک خواهر کوچکتر از خودم دارم. دوره ابتدایی و راهنمایی را در مدرسه بوعلی سینا تبریز که توسط خواهران روحانی فرانسوی اداره میشد به اتمام رساندم و فارسی و فرانسه را همزمان یاد گرفتم.

برچسب ها:
مقالات مرتبط

ماستکتومی یا جراحی تخلیه پستان

ماستکتومی یک روش جراحی برای خارج ساختن تمام بافت سینه است که معمولاُ برای درمان بیماری سرطان سینه انجام می‌شود اما در برخی موارد نیز ممکن است برای پیشگیری از این بیماری صورت پذیرد. پس از ماستکتومی...

مهم ترین دلایل تغییرات در ناخن طی درمان سرطان

تعییرات بسیاری در طول دوره‌ی درمان سرطان می‌تواند ایجاد شود و بر ظاهر ناخن تاثیر بگذارد به عنوان مثال برآمدگی و خطوطی که روی ناخن‌ها ایجاد می‌شود معمولاُ دردناک نیستند اما باعث ایجاد تغییر در ظاهر و...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 − پانزده =