دکتر پریسا عظیمی نژادان / مقالات / درد پستان و تمامی آنچه از آن نمی دانید!
[reading-time]

درد پستان و تمامی آنچه از آن نمی دانید!

درد پستان با عنوان درد تیز، همراه با تیر کشیدن و سوزش و یا گرفتگی بافت سینه توصیف می‌شود. این درد می‌تواند ادامه دارد باشد و یا گاها، چه در مردان و چه در خانم‌ها و افراد تغییر جنسیت اتفاق بیفتد. درد پستان ممکن است به صورت یک درد ناخوشایند در منطقه سینه احساس شود. این درد ممکن است از تغییرات هورمونی، عوامل روانشناختی، التهابات، ترشحات غیرطبیعی غده‌های سینه یا سایر عوامل مرتبط با سینه ناشی شود. این درد ممکن است در بازه‌های زمانی مختلف شدت و مدت زمان متفاوتی داشته باشد و برخی از افراد ممکن است با درد مداوم یا با دردی که با فعالیت‌های روزمره مزاحمت دارد، مواجه شوند.

درد پستان

درد پستان می‌تواند خفیف و یا شدید باشد. این درد می‌تواند:

  • تنها چند روز در ماه احساس شود، دو تا سه روز قبل از شروع سیکل قاعدگی. در چنین شرایطی، درد کاملا طبیعی است و درد خفیف می تواند در هر دو سینه‌ها احساس شود.
  • یک هفته و یا بیشتر در ماه، قبل از شروع سیکل قاعدگی آغاز و در طول سیکل ادامه یابد. این درد می‌تواند خفیف و یا شدید باشد و در هر دو سینه‌ها احساس شود.
  • تمام طول ماه احساس می‌شود و ربطی به سیکل قاعدگی ندارد.

تغییراتی مانند استفاده از سوتین مناسب، مصرف کمتر کافئین، استفاده از گرما یا سرما برای تسکین درد و یا مصرف داروهای معمولی ضد التهاب می‌تواند کمک کننده باشد. اما در صورتی که درد شدید و پیوسته باشد یا با تغییرات دیگری همراه باشد، حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید تا علت دقیق آن را تشخیص دهد و برای شما درمان مناسبی تجویز کند. در بیشتر موارد، درد پستان نشانه‌ای است از شرایط خوش‌خیم و غیر سرطانی پستان و به ندرت دال بر سرطان پستان می‌باشد. درد پستان بدون دلیل که بعد از یک تا دو سیکل قاعدگی برطرف نمی‌شود، یا بعد از یائسگی ادامه می‌یابد و یا پستان دردی که می‌تواند با تغییرات هورمونی در ارتباط باشد، باید مورد بررسی قرار بگیرد.

علائم و نشانه های درد پستان

درد پستان می‌تواند به صورت دوره‌ای و یا غیر دوره‌ای باشد. منظور از دوره‌ای این است که به صورت الگوهای منظمی ظاهر می‌شود.

درد پستان دوره‌ای

  • واضحا به دلیل سیکل قاعدگی و تغییرات هورمونی اتفاق می‌افتد
  • با عنوان درد سنگین و کشیده توصیف می‌شود
  • اغلب با ورم و پر بودن سینه همراه است
  • معمولا هر دو سینه‌ها به خصوص در قسمت فوقانی و زیربغل درگیر می‌شوند
  • دو تا سه هفته قبل از شروع سیکل شدت می‌گیرد و بعد از آن کمتر می‌شود
  • عمدتا در افراد بیست و سی سال و هم چنین چهل سال مشاهده می‌شود

درد پستان غیر دوره‌ای

  • ربطی به سیکل قاعدگی ندارد
  • با عنوان درد همراه با سوزش و گرفتگی توصیف می‌شود
  • ادامه دار است
  • معمولا یکی از سینه‌ها را درگیر می‌کند و به صورت موضعی احساس می‌شود
  • عمدتا در خانم‌ها بعد از یائسگی مشاهده می‌شود

علت بروز درد پستان چیست؟

درد پستان در مردان می‌تواند به دلیل ژنیکوماستی باشد، افزایش بافت غده پستان که به دلیل برهم خوردن تعادل هورمون‌های استروژن و تستوسترون ایجاد می‌شود. ژنیکوماستی می‌تواند یکی از سینه‌ها و یا هر دو را درگیر کند. در خانم‌هایی که تغییر جنسیت داده اند، هورمون درمانی می‌تواند از جمله دلایل بروز درد پستان باشد. در مردان تغییر جنسیت، درد پستان به دلیل مقدار کم بافت سینه که بعد از ماستکتومی باقی می‌ماند، ایجاد می‌شود. تغییر در سطح هورمون‌ها می‌تواند منجر به ایجاد تغییراتی در مجاری شیری و غدد شیری شود. این تغییرات می‌توانند باعث بروز کیست پستان که دردناک است، شود. پستان درد غیر دوره‌ای می‌تواند در پی تروما، سابقه جراحی پستان و یا دیگر شرایط ایجاد شود.

در برخی موارد، امکان تشخیص قطعی بروز پستان درد وجود ندارد، اما برخی عوامل احتمال بروز این درد را افزایش می‌دهند. از جمله:

علت-بروز-درد-پستان

اندازه سینه

افرادی که سینه‌های بزرگی دارند، بیشتر با پستان درد غیر دوره‌ای روبرو می‌شود. گردن درد، کتف درد و پشت درد نیز می‌تواند همراه با درد پستان احساس شود.

جراحی پستان

درد پستان مرتبط با جراحی سینه می‌تواند بعد از طی شدن دوره ترمیم و نقاهت برطرف شود.

برهم خوردن تعادل اسیدهای چرب

برهم خوردن تعادل اسیدهای چرب در سلول‌ها می‌تواند بر روی حساسیت بافت سینه و گردش هورمون‌ها تاثیر بگذارد.

مصرف دارو

برخی داروهای هورمونی از جمله داروهای درمان ناباروری و یا قرص‌های پیشگیری از بارداری می‌توانند با پستان درد در ارتباط باشند.

مصرف بیش از حد کافئین

در برخی افراد، کاهش و یا حذف کافئین می‌تواند به تسکین پستان درد کمک کند.

پیشگیری از بروز درد پستان

رعایت موارد زیر می‌تواند تا حد زیادی از بروز درد پستان پیشگیری کند:

  • خودداری از هورمون درمانی تا حد امکان
  • عدم مصرف داروهایی که می‌توانند باعث تشدید پستان درد شوند
  • استفاده از سوتین‌های مناسب هنگام ورزش
  • انجام کارهایی که به کاهش استرس و اضطراب کمک می‌کنند
  • محدود کردن مصرف کافئین تا حد امکان
  • دوری از انجام فعالیت‌های شدید بدنی برای مدت طولانی
  • داشتن رژیم غذایی کم چرب
  • مصرف داروهای مسکن مانند استامینوفن و ایبوپروفن

تشخیص درد پستان

جهت بررسی و تشخیص درد پستان، اقدامات زیر از سوی پزشک در نظر گرفته خواهد شد:

درد-پستان

معاینه بالینی سینه

هر گونه تغییر در سینه‌ها و گره‌های لنفاوی زیربغل و گردن بررسی خواهد شد. پزشک همچنین به بررسی قلب و ریه‌ها می‌پردازد تا دیگر شرایط مرتبط تشخیص داده شود. در صورت عدم سابقه ابتلا به شرایط پزشکی و یا عدم مشاهده تغییر غیر عادی، نیازی به انجام تست‌های بیشتر نخواهد بود.

ماموگرافی

غربالگری سرطان پستان و انجام ماموگرافی در صورت وجود توده و یا ضخیم شدن غیر عادی سینه، تست اشعه ایکس از سینه‌ها انجام می‌شود تا هر گونه نگرانی مورد بررسی قرار بگیرد.

اولتراسوند

این تست که با استفاده از امواج صوتی انجام می‌شود، تصاویری از داخل سینه را در اختیار پزشک قرار می‌دهد. گاهی ممکن است حتی بعد از طبیعی بودن تست ماموگرافی، اولتراسوند به منظور بررسی علت پستان درد انجام شود.

بیوپسی پستان

توده‌های غیر طبیعی در سینه و یا ضخیم شدن بافت سینه در طول معاینه فیزیکی، برای تشخیص بیشتر به بیوپسی نیاز دارند. در این تست، نمونه کوچکی از بافت سینه گرفته و جهت بررسی‌های بیشتر به آزمایشگاه ارسال می‌شود.

درمان درد پستان

در بسیاری از موارد، پستان درد خود به خود برطرف می‌شود، بی آن که نیازی به درمان باشد. اما درمان درد پستان حتما باید با مشورت پزشک صورت گیرد.


در صورتی که درد شدید است یا با تغییرات دیگر همراه است، مراجعه به پزشک تخصصی برای تشخیص دقیق و درمان مناسب توصیه می‌شود. درمان درد پستان معمولاً بستگی به علت و شدت درد دارد. ممکن است اقدامات زیر برای کاهش درد پستان مفید باشند:

  1. استفاده از حمایت‌دهنده‌های سینه یا سوتین مناسب
  2. کاهش مصرف کافئین، چای یا قهوه.
  3. استفاده از گرما یا سرما (کیسه‌های گرما یا یخ) برای تسکین درد.
  4. مصرف داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی، مطابق دستور پزشک.
  5. تغییرات در رژیم غذایی یا مکمل‌های ویتامینی، به همراه مشورت با پزشک.
  6. انجام تمرینات ورزشی منظم و کاهش استرس و فشارهای روحی.

اقدامات درمانی که از سوی پزشک تجویز می‌شوند، عبارتند از:

برطرف کردن علل بروز درد

برطرف کردن علت بروز درد و با دیگر عوامل که می‌تواند شامل اقدامات ساده ای مانند استفاده از سوتین‌های مناسب باشد.

مصرف داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی

امکان استعمال مستقیم کرم‌های ضد التهابی بر روی ناحیه درد وجود دارد.

تنظیم قرص های پیشگیری از بارداری

در صورت مصرف قرص‌های پیشگیری از بارداری، مصرف دارو یک هفته قطع می‌شود و یا روش پیشگیری دیگری تا زمان برطرف شدن علائم در نظر گرفته خواهد شد. توجه داشته باشید تمامی این تغییرات باید تحت نظر پزشک انجام شوند.

کاهش دوز هورمون درمانی

چنانچه درد سینه ناشی از هورمون درمانی در افرادی که تغییر جنسیت داده اند، اتفاق بیفتد، با کاهش دوز هورمون درمانی می توان درد سینه را کاهش داد.

مصرف داروهای تجویز شده

دانازول، تنها داروی مورد تائید FDA است که در درمان سینه فیبروکیستیک مورد استفاده قرار می‌گیرد. از تاموکسیفن نیز در درمان و پیشگیری سرطان پستان استفاده می‌شود.

نتیجه گیری

درد پستان ممکن است ناشی از موارد مختلفی مثل تغییرات هورمونی یا مشکلات سینه باشد. برخی از روش‌های کمک کننده در کاهش این درد عبارتند از استفاده از سوتین مناسب، استفاده از گرما یا سرما برای تسکین درد، کاهش مصرف موادی مثل کافئین، و اگر درد شدید و مزاحمت‌آور باشد، حتماً به پزشک مراجعه کنید تا علت واقعی درد را تشخیص دهد و درمان مناسبی را برای شما تجویز کند.

منبع:

Source: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-pain/symptoms-causes/syc-20350423

دکتر پریسا عظیمی نژادان

دکتر پریسا عظیمی نژادان

فلوشیپ فوق تخصصی جراحی سینه از آمریکا و فرانسه

من در تبریز در خانواده ای متوسط به دنیا آمدم . پدرو مادرم هر دو مهندس فوق لیسانس کشاورزی و کارمند بودند. من یک خواهر کوچکتر از خودم دارم. دوره ابتدایی و راهنمایی را در مدرسه بوعلی سینا تبریز که توسط خواهران روحانی فرانسوی اداره میشد به اتمام رساندم و فارسی و فرانسه را همزمان یاد گرفتم.

برچسب ها:
مقالات مرتبط

ماستکتومی یا جراحی تخلیه پستان

ماستکتومی یک روش جراحی برای خارج ساختن تمام بافت سینه است که معمولاُ برای درمان بیماری سرطان سینه انجام می‌شود اما در برخی موارد نیز ممکن است برای پیشگیری از این بیماری صورت پذیرد. پس از ماستکتومی...

مهم ترین دلایل تغییرات در ناخن طی درمان سرطان

تعییرات بسیاری در طول دوره‌ی درمان سرطان می‌تواند ایجاد شود و بر ظاهر ناخن تاثیر بگذارد به عنوان مثال برآمدگی و خطوطی که روی ناخن‌ها ایجاد می‌شود معمولاُ دردناک نیستند اما باعث ایجاد تغییر در ظاهر و...

درد بعد از عمل سرطان سینه چگونه قابل کنترل است؟

درد بعد از عمل سرطان سینه چگونه قابل کنترل است؟

درد بعد از عمل سرطان سینه یکی از عوارض رایجی است که در بیشتر از پنجاه درصد بیماران مشاهده می‌شود. میزان درد معمولاُ در روزهای اول پس از جراحی شدید است اما در برخی از افراد ممکن است تا چند ماه و یا...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments