سرطان پستان سهگانه منفی نوعی از سرطان پستان است که شیوع کمی دارد. 15 درصد از کل سرطانهای پستان از این نوع هستند. در مقایسه با سایر انواع سرطانهای پستان رشد و گسترش سریعتری دارند و متاسفانه به روشهای درمان به خوبی پاسخ نمیدهند. در ادامه توضیحاتی در مورد سرطان پستان سهگانه منفی، علایم، علل، تشخیص، درمان و افراد در معرض خطر ارائه مینمائیم.
سرطان پستان سهگانه منفی چیست؟
اصطلاح سرطان پستان سهگانه منفی به این واقعیت اشاره دارد که سلولهای سرطانی، گیرندههای استروژن و پروژسترون و همچنین پروتئینی به نام HER2 را ندارند. دو سوم سرطانهای پستان گیرندههایی برای هورمونهای استروژن و پروژسترون دارند. 15 تا 20 درصد سرطانهای پستان سلولهایی با گیرندهها HER2 دارند. سرطانهای پستان که دارای گیرندههای HER2 هستند برای تقسیم و رشد سلولی به مسیر HER2 وابسته هستند. این ژن پروتئین گیرندهی HER2 را میسازد.
علائم سرطان پستان سهگانه منفی
– وجود یک یا چند توده در بافت پستان
– تورم در یک قسمت و یا تمام پستان
– فرو رفتن پوست پستان در برخی قسمتها
– درد در پستان و یا نوک پستان
– فرو رفتن نوک پستان به سمت داخل
– خشک شدن، پوسته پوسته شدن، ضخیم شدن و یا قرمز شدن پوست پستان
– ترشح از نوک پستان (در خانمهایی که بارداری و یا شیرده نیستند)
– تورم غدد لنفاوی
علت سرطان پستان سهگانه منفی
علت دقیق سرطان پستان سهگانه هنوز مشخص نیست اما محققان گمان میکنند جهش در ژنهای BRCA میتواند با ایجاد این نوع خاص از سرطان پستان ارتباط داشته باشد.
چه کسانی بیشتر در معرض سرطان پستان سه گانه منفی هستند؟
گروههایی که بیشتر در معرض خطر سرطان پستان سهگانه منفی قرار دارند عبارتند از:
– خانمهایی بالای 40 سال
– افرادی که دارای جهش در ژن BRCA هستند. این جهشها معمولاُ به صورت ارثی منتقل میشوند.
– افراد سیاهپوست و یا اسپانیایی تبار
تشخیص سرطان پستان سه گانه منفی
بعد از تشخیص یک تودهی مشکوک در پستان، اولین قدم برای ارزیابی و تشخیص سرطان پستان سهگانه منفی انجام ماموگرافی است.
در صورتی که نتایج ماموگرافی وجود تودههای سرطانی را تایید نماید و یا اینکه پزشک همچنان به نتایج مشکوک باشد برای بیمار بیوپسی تجویز میشود.
جهت انجام آزمایش بیوپسی بخشی از بافت پستان که دارای توده است برداشته میشود. این سلولها در زیر میکروسکوپ بررسی میشوند تا نوع و درجهی سلولهای سرطانی مشخص شود.
سایر روشهای تشخیصی که پیش از شروع درمان به بیماران پیشنهاد میشود عبارت است از:
– تصویربرداری رزونانس مغناطیسی یا ام آر آی
– سونوگرافی پستان
– اسکن توموگرافی کامپیوتری یا سی تی اسکن
– اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون
روشهای درمان سرطان پستان سهگانه منفی
با توجه به شرایط بیمار و مرحلهی رشد تومور ممکن است یکی از روش های زیر و یا ترکیبی ار درمانهای برای درمان سرطان پستان سهگانه منفی پیشنهاد شود:
· شیمی درمانی
تقریباُ در تمام موارد، شیمی درمانی جزء درمانهای اصلی در نظر گرفته میشود. شیمی درمانی میتواند اندازهی تومور را کوچک کند و میزان گسترش آنها به سایر قسمت های بدن را کمتر کند.
میزان و دوز داروهای مصرفی برای هر بیمار با توجه به سن و وضعیت بیماری تعیین میشود.
· جراحی
جراحی میتواند به صورت لامپکتومی (برداشتن توده و یا بخشی از بافت پستان) و یا ماستکتومی (برداشتن کل پستان) انجام شود.
انتخاب روش جراحی با توجه به نوع تومور و میزان گسترش آن به بافتهای اطراف تعیین میشود.
در برخی موارد پیش از انجام جراحی ابتدا شیمی درمانی انجام میشود تا اندازهی تومور کاهش بیابد و جراحی آن سادهتر شود. گاهی نیز ادامهی جلسات شیمی درمانی پس از جراحی توصیه میشود تا اگر سلولهای سرطانی در بافت پستان باقی ماندهاند از بین بروند.
· پرتودرمانی
در روش پرتودرمانی از پرتوهای پرانرژی برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود.
· ایمونوتراپی
در روش ایمونوتراپی به سیستم ایمنی بدن کمک میشود تا سلولهای مهاجم سرطان پستان سهگانه منفی را به عنوان عوامل خارجی آسیب زا شناسایی نماید و آنها را از بین ببرد.
با اینکه ایمونوتراپی گزینهی اول درمان برای درمان سرطان پستان سهگانهی منفی نیست اما برای برخی بیماران در شرایط خاص میتواند نتایج موثری داشته باشد.
نتیجهگیری
سرطان پستان سهگانه منفی یکی از سرطانهای چالش برانگیز است که پیشرفت آن سریع بوده و معمولاُ نسبت به روشهای درمان پاسخ مناسبی نمیدهد اما با این وجود محققان همچنان در حال تحقیق روی این بیماری هستند.
روشهای درمانی مانند شیمی درمان، جراحی، پرتودرمانی و ایمونوتراپی که در این مقاله به آن اشاره کردیم هر روز در حال پیشرفت هستند و داروهای جدیدی برای درمان ارائه میشوند.
در انتها توصیه میکنیم غربالگریهای سالیانه و ماموگرافی را طبق فاصلهی زمانی توصیه شده که توسط پزشک تعیین میشود را به صورت منظم انجام دهید تا در صورت ابتلا به هرکدام از انواع سرطان پستان بتوانید از روشهای درمانی موثر بهره ببرید.
0 دیدگاه