استفاده صحیح از مکملهای غذایی ممکن است به کاهش خطر ابتلا به برخی بیماریها کمک کند. برخی نیز ممکن است ناراحتی ناشی از برخی شرایط یا داروها را کاهش دهند یا به شما کمک کنند احساس بهتری داشته باشید، که میتواند کیفیت زندگی شما را بهبود بخشد. اکثر افراد میتوانند با خیال راحت از مکملهای غذایی استفاده کنند اما نباید بیش از حد مصرف شوند. توجه داشته باشید که مکملهای غذایی کاملاً بیخطر نیستند و مصرف آنها می تواند خطراتی را به همراه داشته باشد، به خصوص برای افرادی که تحت درمان سرطان سینه هستند.
خطرات و عوارض جانبی مکملهای غذایی
مکملهای غذایی، گیاهان دارویی و همساندرمانی باعث شد تقریباً 70000 تماس با مراکز کنترل مسمومیت ایالات متحده در سال 2019 انجام شود. از این تماسها، بیش از 7000 نفر نیاز به درمان در مراکز درمانی داشتند. بیش از 800 مورد از این موارد منجر به پیامدهای متوسط تا شدید شد. با این حال، اکثر افرادی که عوارض جانبی، بیماریها یا تداخل دارویی ناشی از مکملهای غذایی دارند، با مرکز کنترل سموم یا سازنده مکمل تماس نمیگیرند. این به این معنی است که اعدادی که ما داریم به احتمال زیاد کمتر از آن چیزی است که واقعاً اتفاق میافتد.
عوارض جانبی مکملهای غذایی اغلب در صورتی اتفاق میافتد که افراد از دوزهای بالا استفاده کنند یا از آنها به جای داروهای تجویز شده توسط ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی استفاده کنند. همچنین، برخی از مکمل ها در صورت مصرف همراه با برخی داروها می توانند مشکلاتی ایجاد کنند. مثلا:
• آنتی اکسیدان ها، مانند ویتامین C و E، ممکن است برخی از داروهای شیمی درمانی را کم اثر کنند.
• ویتامین K می تواند وارفارین رقیق کننده خون را کم اثر کند و خطر لخته شدن خون را افزایش دهد.
• مخمر سنت جان می تواند برخی داروها را کم اثر کند. برخی از نمونه ها قرصهای ضد بارداری و داروهای افسردگی، مشکلات قلبی، HIV و سرطان هستند.
مصرف مکمل های مختلف می تواند خطر عوارض جانبی و تداخلات دارویی را افزایش دهد.
نگرانیهای ویژه برای افرادی که در حال درمان سرطان هستند
راه های مختلفی وجود دارد که مکمل ها میتوانند در طول درمان سرطان برای افراد مشکل ایجاد کنند. مثلا:
• برخی از مکملهای غذایی در صورت مصرف در طول پرتودرمانی می توانند باعث حساسیت پوستی و واکنش های شدید شوند. اگر تحت پرتودرمانی هستید، قبل از مصرف هر مکملی با پزشک خود صحبت کنید.
• برای افرادی که نیاز به جراحی دارند، برخی مکمل ها ممکن است با داروهایی که در حین و بعد از جراحی استفاده می شوند، واکنش نشان داده و یا ممکن است خطر عوارض جانبی خاصی مانند خونریزی و عفونت را افزایش دهند. سایر داروها می توانند بر نحوه عملکرد قلب و مغز تأثیر بگذارند و منجر به عوارض حین و بعد از جراحی شوند. قبل از انجام عمل جراحی، به پزشک خود اطلاع دهید که چه مکمل هایی مصرف می کنید.
• افرادی که شیمی درمانی می کنند در صورت مصرف برخی مکمل های غذایی ممکن است در معرض خطر بیشتری برای عوارض جانبی باشند. برخی از مکملها میتوانند با شیمیدرمانی تداخل داشته باشند که میتواند اثربخشی آن را کاهش یا عوارض جانبی را افزایش دهد.
به دلیل این نگرانی ها، بسیاری از متخصصان سرطان به افراد توصیه می کنند در حین درمان سرطان از مصرف مکمل های غذایی خودداری کنند. اما اگر تصمیم به مصرف مکمل دارید، حتماً این موضوع را با پزشک جراح خود در میان بگذارید. پزشک جراح سینه شما میتواند به شما کمک کند تا بفهمید آیا یک محصول خاص ممکن است برای شما بی خطر باشد یا خیر.
مکملهای غذایی خطرناک یا بیخطر؟؟
چرا تشخیص اینکه آیا مکملهای غذایی بیخطر و مؤثر هستند یا خیر، دشوار است؟
مکملهای غذایی نیز مانند داروها دارای خطرات و عوارض جانبی هستند. اما برخلاف داروها، اکثر مردم بدون اینکه از پزشک، پرستار یا داروساز خود در مورد مکملهای غذایی پرس و جو کنند، خودشان انتخاب میکنند که کدام مکملهای غذایی را مصرف کنند.
بسیاری از آنچه در مورد مکملهای غذایی می شنوید یا می خوانید بر اساس شواهد روایت شده است. شواهد روایی، بر اساس تجربه یا نظر شخصی یک فرد (حتی پزشک) است نه تحقیق و پژوهش.
به خاطر داشته باشید که سازندگان و فروشندگان مکمل ها منافع مالی در تبلیغ محصولات خود دارند!
تبلیغ مکملهای غذایی
سازندگان مکمل برای فروش محصولات خود نیازی به تایید وزارت بهداشت ندارند. وزارت بهداشت مراقب محصولاتی است که ممکن است خطر ساز باشند یا ادعاهای نادرست یا گمراه کننده داشته باشند، اما آنها میتوانند این کار را فقط پس از عرضه محصول در بازار انجام دهند. وزارت بهداشت به برچسب های مکمل و سایر اطلاعات، مانند اطلاعات مندرج روی محصول و تبلیغات آنلاین را بررسی می کند. اما نمی تواند تمام محصولات موجود در بازار امروز را بررسی کند.
به یاد داشته باشید صرف نظر از آنچه سازنده مکمل ادعا میکند، مکمل های غذایی برای درمان، تشخیص یا تسکین اثرات بیماریها در نظر گرفته نشده اند.
برای جلوگیری از خرید محصولات خطرناک و نا امن به نکات زیر توجه داشته باشید:
• محصولاتی که ادعا می کنند مانند داروهای تجویزی عمل می کنند – هر چیزی که ادعا میکند یک بیماری را درمان می کند.
• محصولاتی که از طریق ایمیل های انبوه تبلیغ میشوند
• محصولاتی که وعده کاهش وزن، زیبایی اندام یا افزایش عملکرد جنسی را میدهند
• محصولاتی که ادعا می کنند جایگزین قانونی برای استروئیدهای آنابولیک هستند.
بیشتر بخوانید: راهکارهای کاهش ریزش موی سر در شیمی درمانی
مشکلات کیفی احتمالی برخی از مکملهای غذایی
بسیاری از مکملهای غذایی تحت شرایط دقیق ساخته می شوند و به درستی برچسب گذاری میشوند. اما برخی دیگر با دقت ساخته نشده اند. برخی از شرکتها از قوانین وزارت بهداشت در مورد ادعاها و برچسب زدن صحیح مکمل ها پیروی نمیکنند. در برخی موارد، زمانی که مکملهای گیاهی آزمایش شدهاند، مشخص شدهاند که حاوی مقدار بسیار کمی از مواد مندرج شده هستند یا هیچکدام از آنها را ندارند. برخی حتی حاوی مواد شیمیایی هستند که می تواند برای افراد خاصی مضر باشد. بیماریهای جدی و حتی مرگ و میر ناشی از این نوع مشکلات است.
باورهای غلط رایج در مورد مکملهای غذایی
در اینجا به چند باور غلطی که در بین مردم رایج است اشاره می کنیم:
غذاهای طبیعی ایمنتر و بهتر است
این یک باور رایج است که غذاهای طبیعی از مواد غذایی مصنوعی ایمن تر یا بهتر است. این امر همیشه درست نیست، بلکه برخی از محصولات طبیعی حتی اگر طبق دستورالعمل استفاده شوند، می توانند مضر باشند. به عنوان مثال، کامفری و کاوا می توانند به کبد آسیب برسانند.
مکملهای گیاهی (مانند سیر، زنجبیل و غیره) از مواد گیاهی ساخته شده اند، بنابراین بسیاری از آنها به عنوان محصولات طبیعی به فروش میرسند. اما خود گیاهان از مواد شیمیایی زیادی تشکیل شده اند. حتی قسمتهای مختلف یک گیاه می تواند حاوی مواد شیمیایی متفاوتی باشد. برخی از اینها ممکن است مفید باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است سمی باشند یا در انسان ایجاد آلرژی کنند. مواد گیاهی که بهعنوان « صددرصد طبیعی» به بازار عرضه میشوند، همیشه مفید نیستند، زیرا ممکن است برای حذف مواد شیمیایی مضر تخلیص نشده باشد. محصولات طبیعی همچنین می توانند تحت شرایط مختلف (مانند خاک های مختلف) رشد کنند، که ممکن است بر میزان برخی از مواد شیمیایی نیز تأثیر بگذارد. این امر میتواند کنترل دقیق آنچه در محصول نهایی وجود دارد را دشوارتر کند.
هر چه بیشتر بهتر !!
برخی از مردم بر این باورند که مگا دوز ویتامین های خاص می@تواند از بیماریها پیشگیری یا درمان کند. با این حال، هیچ مطالعه علمی صحت این موضوع را ثابت نکرده است. در واقع، دوزهای زیاد برخی از ویتامین ها یا مواد معدنی می تواند خطرناک و حتی مضر باشد. به عنوان مثال، بدن نمی تواند از شر دوزهای زیاد ویتامین A خلاص شود. در صورت مصرف بیش از حد ویتامین A می تواند به سطوح سمی برسد، که می تواند به اندامها آسیب برساند و با برخی داروها تداخل داشته باشد.
قبل از مصرف دوزهای زیاد هر ویتامین، مواد معدنی یا مکمل های دیگر، با پزشک خود صحبت کنید. پزشک، پرستار یا داروساز شما باید بتواند به شما در یافتن اطلاعاتی در مورد مصرف دوزهای مطمئن کمک کند.
مدت زیادی استفاده شده است، بنابراین باید کار کند!
دانستن اینکه گیاهان دارویی سالها در طب سنتی استفاده شده است میتواند مفید باشد، اما دلیلی بر اثربخشی یا بی خطر بودن آن نیست. اگر مقادیر کمی از یک گیاه بلافاصله عوارض جانبی دردناک یا تهدید کننده زندگی ایجاد میکرد، احتمالاً برای مدت طولانی استفاده نمی شد. اما در گذشته های دور، روش های علمی برای جستجوی عوارض جانبی احتمالی طولانی مدت استفاده نمیشد. بنابراین، اگر گیاهی در کوتاه مدت مفید به نظر میرسید اما در واقع خطر ابتلا به یک بیماری مزمن (مانند سرطان، نارسایی قلبی یا نارسایی کلیه) را افزایش میداد، احتمالاً آن بیماری، عارضه جانبی تلقی نمیشد.
همچنین به یاد داشته باشید که بیشتر گیاهان و روشهای دیگر در سیستمهای طب سنتی برای کاهش علائم یا ایجاد احساس بهتر در فرد مورد استفاده قرار میگرفت. این داروهای گیاهی برای افرادی که احتمالاً به هر حال بهبود مییابند مفید بود. اما اگر فردی بمیرد، برداشت این بود که مرگ نتیجه احتمالی بیشتر بیماریهای جدی است.
در نهایت، به خاطر داشته باشید که بسیاری از این روشها در گذشتههای دور مورد استفاده قرار میگرفتند، زیرا بهترین گزینه موجود در آن زمان بودند، زیرا هنوز درمانهای مؤثرتری ایجاد نشده بود.
مصرف مکملها همراه با داروهای من ضرری ندارد؟
بسیاری از مردم تصور میکنند که مصرف مکمل های غذایی همراه با داروهای تجویزی بیخطر است. این تفکر همیشه درست نیست. به عنوان مثال، برخی مکملهای غذایی میتوانند توانایی بدن برای تجزیه برخی داروها را مسدود یا سرعت بخشند. این امر میتواند باعث شود که فرد مقدار زیادی یا خیلی کم دارو را در جریان خون خود داشته باشد. بیشتر شرکتهای دارویی و تولیدکنندگان مکملهای گیاهی در مورد تداخل دارویی احتمالی تحقیق نمیکنند، بنابراین خطرات مصرف مکملها با سایر داروها تا حد زیادی ناشناخته است.
با پزشک خود در مورد مکمل هایی که مصرف می کنید صحبت کنید. پزشک یا داروساز شما می تواند در مورد هرگونه تداخل شناخته شده با داروهایی که ممکن است مصرف میکنید به شما بگوید. به خاطر داشته باشید که با داروها و مکملهای جدید، تداخلات و مشکلات احتمالی ممکن است هنوز مشخص شده نباشد.
منبع:
https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/complementary-and-integrative-medicine/dietary-supplements/safety.html
0 دیدگاه