لنف ادم، به معنای ورمی است که در یکی از بازوها و یا پاها مشاهده میشود و گاهی میتواند هر دو پا و یا بازو را نیز درگیر کند.
لنف ادم عمدتا بعد از برداشت و یا آسیب گرههای لنفاوی، به عنوان بخشی از درمان سرطان ایجاد میشود. این اختلال همچنین میتواند نتیجه انسداد در سیستم لنفاوی باشد. این انسداد مانع تخلیه درست مایع لنفاوی میشود و تجمع بیش از حد مایع نیز منجر به بروز ورم خواهد شد. با این که درمان قطعی برای لنف ادم وجود ندارد، اما تشخیص اولیه میتواند به تسکین علائم در ناحیه درگیر کمک کند.
لنف ادم مربوط به سرطان بیشتر به دلیل برداشتن غدد لنفاوی در حین جراحی برای سرطان، تابش اشعه به ناحیه غدد لنفاوی و یا توسط خود تومور که ممکن است بخشی از سیستم لنفاوی را مسدود کند، ایجاد میشود. افزایش گلبول های سفید خون به دلیل لوسمی یا عفونت نیز می تواند جریان لنف را محدود کرده و باعث ایجاد لنف ادم شود.
لنف ادم حاد (کوتاه مدت)
لنف ادم می تواند بلافاصله پس از درمان سرطان شروع شود. این را می توان لنف ادم حاد، موقت یا کوتاه مدت نامید. معمولاً طی چند روز، هفته یا چند ماه (تا یک سال) پس از درمان شروع میشود، معمولاً خفیف است و خود به خود یا با برخی درمانهای خفیف از بین میرود.
حتی اگر این نوع لنف ادم معمولاً به مرور زمان خود به خود از بین می رود، باید فوراً به پزشک خود در مورد آن اطلاع دهید. منطقه متورم ممکن است قرمز به نظر برسد و احساس گرما کند، که می تواند نشانه لخته خون، عفونت یا مشکلات دیگری باشد که باید بررسی و درمان شود.
اگر مشکل دیگری برای ایجاد تورم وجود نداشته باشد، لنف ادم کوتاه مدت ممکن است با بالا بردن دست یا پا یا انجام تمرینات سبک درمان شود.
لنف ادم مزمن (طولانی مدت)
این شکل از لنف ادم با گذشت زمان ایجاد می شود. ممکن است یک سال یا بیشتر پس از درمان سرطان ظاهر شود. تورم می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. مایع لنفاوی که در پوست و بافت های زیرین جمع می شود می تواند بسیار ناراحت کننده باشد. همچنین می تواند از رسیدن مواد مغذی به سلول ها جلوگیری کند، در بهبود زخم اختلال ایجاد کند و منجر به عفونت شود.
لنف ادم می تواند یک مشکل طولانی مدت باشد، اما راه هایی برای مدیریت آن وجود دارد. نکته کلیدی این است که بدانید به دنبال چه چیزی باشید، و پس از آن که برای اولین بار متوجه علائم و نشانهها شدید فوراً کمک بگیرید. لنف ادم قابل درمان است و اگر به موقع تشخیص داده شود و درمان شود، احتمال بیشتری دارد که به درمان پاسخ دهد.
علائم و نشانههای لنف ادم
از جمله علائم و نشانههای لنف ادم در بازو و یا پا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ورم بخشی از بازو و پا و یا تمام قسمتها از جمله انگشتها
- احساس سنگینی
- محدود شدن دامنه حرکتی
- احساس ناراحتی و درد
- عفونتهای عود کننده
- سفت و زبر شدن پوست
ورم ایجاد شده در پی لنف ادم میتواند خفیف و یا به حدی شدید باشد که استفاده از دست و پا را سخت کند. لنف ادم ناشی از سرطان ممکن است تا ماهها و سالها بعد از درمان، ظاهر نگردد.
علت بروز لنف ادم چیست؟
سیستم لنفاوی برای حفظ سلامت بدنی از اهمیت بالایی برخوردار است. این سیستم، مایعات لنفاوی سرشار از پروتئین را در سراسر بدن به گردش در میآورد و باکتریها، ویروسها و مواد زائد را جمعآوری خواهد کرد.
سیستم لنفاوی، این مایعات و مواد مضر را از طریق رگهای لنفاوی حمل میکند. مواد زائد توسط لنفوسیتها که سلولهای مقابله کننده با عفونت هستند، فیلتر و در نهایت از بدن دفع میشوند.
لنف ادم زمانی اتفاق میافتد که رگهای لنفاوی قادر به تخلیه مایع لنفاوی، به خصوص از بازوها و پاها نیستند. لنف ادم میتواند اولیه و یا ثانویه باشد. بدین معنا که میتواند توسط خود سیستم و یا در پی بیماری و شرایط دیگری ایجاد شود. لنف ادم ثانویه شیوع بیشتری به لنف ادم اولیه دارد.
علت بروز لنف ادم ثانویه
هر گونه شرایط و یا روشی که با آسیب گرههای لنفاوی و یا رگهای لنفاوی همراه باشد، میتواند منجر به لنف ادم شود. از جمله:
- جراحی
برداشت و یا آسیب گرههای لنفاوی و رگهای لنفاوی میتواند منجر به لنف ادم شود. به عنوان مثال، گرههای لنفاوی میتوانند به منظور پیشگیری از پخش شدن سرطان پستان برداشته شوند که احتمال آسیب دیدگی گرههای لنفاوی در طول جراحی وجود دارد.
- رادیوتراپی برای سرطان
رادیوتراپی میتواند منجر به بروز اسکار و یا التهاب در گرههای لنفاوی و یا رگهای لنفاوی شود.
- سرطان
اگر سلولهای سرطانی، رگهای لنفاوی را مسدود کنند، لنف ادم اتفاق خواهد افتاد. به عنوان مثال، رشد تومور در نزدیکی گرههای لنفاوی و یا رگهای لنفاوی میتواند به اندازه ای بزرگ باشد که جریان مایع لنفاوی مسدود شود.
- عفونت
عفونت گرههای لنفاوی میتواند باعث محدود شدن جریان مایع لنف شود.
علت بروز لنف ادم اولیه
لنف ادم اولیه به ندرت اتفاق میافتد و از جمله عوامل موثر در بروز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیماری میلوری (لنف ادم ارثی). این اختلال در دوران نوزادی آغاز میشود و با شکلگیری غیر طبیعی گرههای لنفاوی همراه است.
- شروع دیر هنگام لنف ادم. معمولا بعد از 35 سالگی ظاهر میشود.
درمان لنف ادم
- ورزش
ورزشهای سبک و حرکت دادن ناحیه درگیر میتواند به تخلیه مایع لنفاوی و آمادگی برای انجام کارهای روزانه کمک کند. توجه داشته باشید که ورزشهای سنگین میتوانند باعث کش آمدن و انقباض عضلات شوند.
بیشتر بخوانید: تاثیر ورزش بر پستان
- بستن بازو و پا
بستن ناحیه درگیر باعث میشود مایع لنفاوی به سمت بدن برگردد.
- ماساژ
انجام تکنیکهای خاص ماساژ به تخلیه مایع لنفاوی از بازو و پا کمک میکند. توجه داشته باشید که در صورت وجود عفونت پوستی، لخته شدن خون و یا بیماری فعال باید از ماساژ دادن خودداری شود.
- پوشیدن جورابهای مخصوص
تا فشار به بازو و پا وارد و مایع لنفاوی تخلیه شود. توصیه میشود این جوراب هنگام ورزش پوشیده شود.
- تخلیه لنفاوی دستی (MLD):
این یک نوع ماساژ است که توسط متخصص انجام می شود تا مایع اضافی را به قسمتهای دیگر بدن منتقل کند و ادم لنفاوی را کاهش دهد.
- درمان کامل ضد احتقان (CDT):
این درمان که توسط متخصص نیز انجام می شود، شامل مراقبت از پوست، MLD، بانداژ فشاری ویژه، تمرینات ورزشی و بالا بردن قسمت آسیب دیده بدن است. CDT روزانه برای کاهش حجم مایع تا حد امکان استفاده می شود و ممکن است چند هفته طول بکشد.
- فشرده سازی متناوب پنوماتیک (IPC):
این روش درمانی شکل دیگری از فشرده سازی است که از وسیله ای استفاده می کند که با هوا پر می شود و سپس خاموش و روشن می شود (مانند کاف فشار خون) تا مایع اضافی را از ناحیه آسیب دیده خارج کند.
- لباس فشرده: یک متخصص لنف ادم تایید شده می تواند شما را برای لباس فشرده سازی که مناسب است اندازه گیری کند. هنگامی که لنف ادم تا حد امکان کنترل می شود، به عنوان مثال پس از MLD معمولی یا CDT روزانه، سپس از یک لباس فشرده برای کمک به کنترل آن استفاده میشود.
- جراحی:
اگر ادم لنفاوی با اقدامات فوق قابل کنترل نباشد، ممکن است روشهای جراحی مانند بای پس لنفاوی، انتقال غدد لنفاوی یا لیپوساکشن در نظر گرفته شود. این نوع جراحیها عوارض احتمالی خاص خود را دارند، بنابراین باید در مراکزی انجام شود که در انجام آن برای افراد مبتلا به سرطان مجرب هستند.
اگرچه بیشتر شرکتهای بیمه هزینه درمان لنف ادم را پرداخت میکنند، اما برخی از آنها هزینه پوشاک و پانسمان فشرده سازی را پوشش نمیدهند. با شرکت بیمه سلامت خود مشورت کنید تا ببینید چه چیزی تحت پوشش قرار میگیرد.
اهمیت ماساژ پس از لنف ادم
نکاتی برای افراد مبتلا به لنف ادم
• از استفاده بیش از حد از بازوی آسیب دیده خودداری کنید.
• در مقابل آینه به بدن خود با دقت نگاه کنید. هر دو طرف بدن خود را مقایسه کنید و به دنبال تغییرات در اندازه، شکل یا رنگ پوست باشید. در صورت مشاهده هر یک از علائم یا علائم بدتر شدن لنف ادم، به پزشک یا پرستار خود اطلاع دهید.
• مراقبت از پوست را خوب انجام دهید. هنگامی که لنف ادم دارید، خطر عفونت بیشتر است. پوست خود را تمیز و خشک نگه دارید و به طور مرتب از مرطوب کننده ها استفاده کنید تا پوستتان ترک نخورد. همچنین از بدن خود در برابر نور خورشید محافظت کنید. از یک کرم ضد آفتاب با طیف وسیع که دارای برچسب SPF حداقل 30 است استفاده کنید و سعی کنید بین ساعت 10 صبح تا 4 بعد از ظهر که پرتوهای فرابنفش (UV) قوی ترین هستند، از نور خورشید دور بمانید.
• بخواهید به یک درمانگر لنف ادم معتبر ارجاع دهید. حتماً بیمه درمانی خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که غربالگری و درمان لنف ادم پوشش داده شده است.
• مطمئن شوید که لباس های فشرده به خوبی تناسب دارند و به درستی پوشیده شده اند. تحت هیچ شرایطی از لباس فشرده سازی نامناسب استفاده نکنید. این ممکن است لنف ادم را بدتر کند.
• اگر بازوی شما شروع به درد کرد، دراز بکشید و آن را بالاتر از سطح قلب خود ببرید.
• ورزش منظم بخش کلیدی مدیریت لنف ادم است، اما حتما با پزشک یا درمانگر خود صحبت کنید تا بدانید چه نوع برنامه ورزشی برای شما مناسب است.
• صحبت کردن با افرادی که درک می کنند که شما از چه چیزی رنج می برید کمک می کند. حتما با پزشک جراح پستان خود مشورت کنید.
نکاتی که اگر بازوی شما ادم لنفاوی دارد و متورم است:
• از جواهرات گشاد، لباس، سوتین و دستکش استفاده کنید. از هر چیزی که خیلی محکم مینشیند یا به سینه، بازو یا مچ دست شما فشار میآورد اجتناب کنید. لباسها و لباسهای فشردهکننده باید پشتیبان بوده و دارای فشردهسازی صاف و یکنواخت باشند.
• هنگام حمل کیف و کیف پول از بند شانه ای استفاده نکنید.
• یک سوتین گشاد با بند های پددار بپوشید که در شانه شما فرو نرود. مطمئن شوید که سیم های زیرین فشاری به سینه یا سینه شما وارد نمی کنند. پس از ماستکتومی، از پروتز سبک وزن (شکل سینه) استفاده کنید. یک پروتز سنگین ممکن است فشار زیادی به ناحیه وارد کند.
• بسیاری از پزشکان توصیه می کنند در صورت امکان فشار خون خود را روی بازوی سالم چک کنید. اگر هر دو بازو تحت تأثیر قرار گرفته باشند، فشار خون را می توان روی ران شما فشار داد. یا، میتوانید بخواهید فشار خون را با استفاده از پمپ دستی و گوشی پزشکی به جای استفاده از دستگاه اندازهگیری کنید، زیرا دستگاهها اغلب از فشارهای بالا برای مدت طولانیتری استفاده میکنند. همچنین باید مراقب تزریق یا خونگیری باشید. برای اطلاعات بیشتر در مورد تزریقات و خونگیری، به افراد در معرض خطر لنف ادم مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: سایز مناسب لباس زیر
نکاتی که اگر پایین تنه یا پای شما ادم لنفاوی دارد و متورم است:
• لباس های گشاد بپوشید. از هر چیزی که خیلی محکم می نشیند یا به دور کمر، پاها یا اندام تناسلی شما فشار وارد می کند، مانند لباس زیر یا شلوار با کش های تنگ خودداری کنید.
• به جای صندل یا دمپایی از کفش های بسته و مناسب استفاده کنید. پابرهنه نرو.
• پاهای خود را تمیز و خشک نگه دارید. جوراب های محافظ نرم (نوع های پنبه ای یا بالشتکی) بپوشید.
• برخی از افراد در معرض خطر ادم لنفاوی پا ممکن است از پوشیدن جوراب فشاری هنگام بلند شدن و راه رفتن سود ببرند. جوراب فشاری میتواند به فشار دادن مایع لنفاوی از طریق عروق باقیمانده قبل از تجمع کمک کند. جوراب باید به خوبی نصب شود تا فشار مناسب را اعمال کند و در عین حال از سفت شدن بیش از حد نزدیک بالای جوراب جلوگیری شود. از پزشک، پرستار یا درمانگر خود بپرسید که آیا باید جوراب فشاری به شما تعبیه شود.
• از جوراب ها یا جوراب های با نوارهای کشسان محکم خودداری کنید.
• سعی کنید برای مدت طولانی (بیش از 30 دقیقه) در یک مکان بایستید یا ننشینید. هنگام نشستن پاهای خود را روی هم قرار ندهید.
کاری که مراقبان می توانند انجام دهند.
• مراقب علائم اولیه عفونت، مانند چرک ناشی از بریدگی یا خراش، بثورات پوستی، لکه ها یا رگه های قرمز رنگ، تورم، افزایش گرما، حساسیت، لرز یا تب باشید. در صورت مشاهده هر یک از این علائم فوراً با تیم مراقبت های بهداشتی تماس بگیرید.
• برای جلوگیری از آسیب پوستی یا شکستگی استخوان ها، محیط خانه را از سقوط احتمالی ایمن کنید.
• اگر بیمار حیوان خانگی دارد، برای جلوگیری از خراشیدن پوست بیمار، پنجه های حیوان خانگی را کوتاه کنید.
• از قرار گرفتن بیمار در معرض دمای شدید خودداری کنید. کیسههای یخ یا پدهای گرم کننده ممکن است به بافت پوست آسیب رسانده و تجمع مایع را افزایش دهند، بنابراین قبل از استفاده از هر یک از اینها با پزشک مشورت کنید.
با تیم مراقبتهای بهداشتی تماس بگیرید اگر …
در صورت مشاهده هر یک از علائم یا علائم لنف ادم ذکر شده یا هر یک از این تغییرات، با پزشک، پرستار، فیزیوتراپیست یا درمانگر لنف ادم تماس بگیرید:
• بخشی از ناحیه آسیب دیده، مانند بازو یا پا، احساس گرما میکند، قرمز به نظر می رسد، یا به طور ناگهانی متورم می شود. اینها میتوانند نشانههای عفونت (سلولیت) یا لخته شدن خون باشند و ممکن است فوراً به درمان نیاز داشته باشید.
• شما دمایی دارید که به سرماخوردگی یا آنفولانزا مربوط نمیشود و بالاتر از دمای طبیعی شما یا بالاتر از یک سطح معین است که توسط تیم مراقبت از سرطان توصیه شده است.
• درد جدیدی بدون علت شناخته شده در ناحیه آسیب دیده دارید.
برای افراد در معرض خطر لنف ادم
لنف ادم مرتبط با سرطان بیشتر در اثر برداشتن غدد لنفاوی در حین جراحی سرطان، پرتودرمانی در ناحیه غدد لنفاوی و یا توسط خود تومور ایجاد میشود که ممکن است بخشی از سیستم لنفاوی را مسدود کند. افزایش گلبول های سفید خون به دلیل لوسمی یا عفونت نیز می تواند جریان لنف را محدود کرده و باعث ایجاد لنف ادم شود.
افرادی که غدد لنفاوی زیادی برداشته و/یا پرتودرمانی دارند، در معرض خطر ادم لنفاوی طولانی مدت هستند. اما در حال حاضر هیچ راهی برای پیش بینی اینکه چه کسی آن را توسعه خواهد داد وجود ندارد.
لنف ادم می تواند پس از جراحی یا پرتودرمانی تقریباً برای هر نوع سرطانی به یک مشکل تبدیل شود، اما در موارد زیر شایع است:
• سرطان پستان
• سرطان پروستات
• سرطان های ناحیه لگن (مانند سرطان مثانه، آلت تناسلی، بیضه، آندومتر، فرج یا سرطان دهانه رحم)
• لنفوم
• ملانوما
• سرطانهای سر و گردن
بسته به جایی که لنف ادم در آن قرار دارد، می تواند علائم یا علائم مختلفی ایجاد کند.
ورم، لنفادم و سروما را با هم اشتباه نگیرید
بسیاری از مراجعه کنندگان به مرکز با این سوال شایع مواجهاند و نمیدانند ورمی که دارند ناشی از چیست؟ ورم، لنف ادم و سروما( خونابه) سه واژه تخصصی هستند که هر کدام معنای بخصوص خود را دارند.
خونابه و سروما خونابه هایی است که بعد از جراحی پیش میآید که در صورت لزوم کشیده میشود. بنابراین اگر جراحی نداشته اید خونابه و سروما را نخواهید داشت.
لنف ادم ورمی است که ناشی از مشکلاتی در لنف هاست. یا ممکن است تعداد لنف ها کم باشد یا به علت جراحی و یا مشکلات ژنتیکی و غیره.
اما وررم معمولا دو طرفه است مثل ورم قوزک پا که اکثر ما آن را به خاطر زیاد نشستن یا زیاد ایستادن تجربه کردهایم. مایعی که در بدن وجود دارد، نمیتواند به سمت بالا حرکت کند و دریچه های لانه کبوتری و عروق نمیتوانند به خوبی اینها را عبور دهند. این مشکل به علت افزایش سن و کار زیاد ، زیاد نشستن و ایستادن معمولا به وجود میآید. درمان این موارد معمولا با هم فرق میکند. لنف ادم معمولا با مساژ و بانداژ درمان میشود اما ورم با درمان های دیگر مثل ورزش یا جوراب پوشیدن و غیره.
اضافه وزن در بیماران مبتلا به لنفادم
چیزی که معمولا در بین بیمارانی که به لنف ادم دچار میشوند مشترک است، اضافه وزن است. چاقی اندکی درمان را با سختی مواجه میکند. هنگامی که چربی در بازو یا پاها زیاد باشد، ادمها داخل بافتهای چربی نفوذ میکنند و از بین بردن آنها سخت میشود. به همین دلیل همواره توصیه میکنیم که بیمار در کنار درمان لنف ادم رژیم هم داشته باشد. بنابراین بهترین درمان برای از بین بردن لنف ادم رژیم غذایی در کنار درمانی است که توسط متخصص داده میشود.
آیا راهی برای پیشگیری از بروز لنف ادم وجود دارد؟
هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از لنف ادم مرتبط با سرطان وجود ندارد. با این حال، پزشکان گاهی اوقات میتوانند از یک تکنیک جراحی برای برداشتن تعداد کمتری از گرههای لنفاوی استفاده کنند که میتواند به کاهش خطر ادم لنفاوی کمک کند.
بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان (SLNB) روشی است که برای یافتن غدد لنفاوی که تومور به آن تخلیه میشود، استفاده میشود تا بتوان آنها را برداشت و از نظر سرطان بررسی کرد. SLNB فقط غدد لنفاوی را بررسی میکند که به احتمال زیاد سرطان ابتدا به آنها میرود. اگر سرطان در این گرهها یافت نشد، این روش به محدود کردن تعداد غدد لنفاوی برداشته شده کمک میکند، بنابراین خطر ادم لنفاوی ممکن است کمتر باشد.
جهت به حداقل رساندن بروز لنف ادم، رعایت موارد زیر توصیه میشود:
- محافظت از بازو و پا در برابر آسیب و صدمه
- استراحت دادن به بازو و پا در طول سپری شدن دوره نقاهت بعد از درمان سرطان
- عدم استفاده از کمپرس سرد و گرم در بازو و یا پا
- بالا نگه داشتن بازو و پا
- دوری از پوشیدن لباسهای تنگ و چسبان
چگونه میتوانم به کاهش خطر ابتلا به لنف ادم کمک کنم؟
هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از ادم لنفاوی مرتبط با سرطان وجود ندارد، اما راههایی برای کمک به کاهش خطر ابتلا به آن و کاهش احتمال بدتر شدن آن وجود دارد.
معاینات پزشکی منظم را انجام دهید
اگر جراحی سرطان یا درمان های دیگری انجام داده اید که شما را در معرض افزایش خطر ادم لنفاوی قرار می دهد، معاینات منظم باید شامل غربالگری برای ادم لنفاوی باشد. غربالگری برای افرادی است که متوجه علائم یا گزارش نشده اند.
پزشک یا متخصص لنف ادم معتبر ممکن است پس از اتمام درمان سرطان، اندازه گیری های پایه را از بازو یا پای یا قسمت آسیب دیده بدن شما انجام دهد. آنها به اندازه گیری ناحیه آسیب دیده در بازدیدهای بعدی شما ادامه می دهند تا ببینند که آیا بزرگتر می شوند (که ممکن است نشانه ای از لنف ادم باشد). با تیم مراقبت از سرطان خود در مورد اینکه چند بار باید معاینه شوید صحبت کنید.
هر گونه تغییر را به پزشک خود گزارش دهید
بهبودی و بهبودی پس از جراحی یا سایر درمانهای سرطان به زمان نیاز دارد. با بهبودی، خواهید آموخت که قسمت آسیب دیده بدن شما چگونه به نظر می رسد و احساس می کند. در صورت مشاهده هرگونه تغییر نگران کننده، مانند هرگونه تغییر در اندازه، رنگ، دما، احساس یا وضعیت پوست، حتماً به تیم مراقبت از سرطان خود اطلاع دهید.
به وزن سالم برسید و/یا در همان وزن بمانید.
چاق بودن (بسیار اضافه وزن) افراد را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به لنف ادم قرار می دهد و چاقی می تواند درمان لنف ادم را دشوارتر کند. با تیم مراقبت از سرطان خود در مورد اینکه وزن سالم برای شما چیست صحبت کنید. توصیه های آنها را در مورد چگونگی رسیدن به آن وزن و/یا ماندن در آن وزن دریافت کنید.
ورزش کنید
مهم است که از بخشی از بدن خود که تحت تأثیر سرطان قرار گرفته است برای فعالیت های عادی و روزمره استفاده کنید. این به شما کمک می کند تا به درستی بهبود یافته و قدرت خود را بازیابی کنید. استفاده از ماهیچهها به گردش و تخلیه مایع لنفاوی کمک میکند. همچنین به انعطاف پذیری عضلات شما کمک می کند و به کاهش جای زخم کمک می کند.
با یک متخصص تناسب اندام آموزش دیده یا متخصص لنف ادم خبره کار کنید تا یک برنامه تمرینی را طراحی کنید که برای شما مناسب است و با شدت کم شروع میشود و برای جلوگیری از استفاده بیش از حد به آرامی پیشرفت میکند.
از عفونتهای پوستی، سوختگیها و جراحات جلوگیری کنید
بدن شما با ارسال مایع اضافی و گلبول های سفید خون به آن ناحیه به عفونت، سوختگی یا آسیب پوست پاسخ می دهد. اگر غدد لنفاوی و عروق از دست رفته یا آسیب دیده باشند، حرکت دادن این مایع اضافی برای بدن شما دشوارتر است، که می تواند باعث تحریک یا بدتر شدن لنف ادم شود.
مراقب تزریق یا خون گیری باشید
اگر غدد لنفاوی زیر بازوی شما به عنوان بخشی از درمان سرطان درمان میشوند، برخی از پزشکان توصیه میکنند در صورت امکان خونگیری، IV و واکسنها را در بازوی سالم انجام دهید. برخی همچنین تزریق واکسن آنفولانزا و سایر واکسن ها را در بازوی سالم یا در جای دیگری مانند لگن توصیه می کنند. اما همه کارشناسان با این محدودیت موافق نیستند. و اگر غدد لنفاوی زیر هر دو بازو درمان شوند، امکان داشتن بازوی سالم وجود ندارد. به همین دلیل، مهم است که از پزشک خود بپرسید که آیا این محدودیت برای وضعیت شما مناسب است یا خیر.
مراقب علائم سلولیت باشید
سلولیت یک عفونت در بافت های زیر پوست شما است. می تواند منجر به لنف ادم شود. سلولیت یک مشکل پزشکی فوری است که باید فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
علائم و نشانه های این مشکل عبارتند از قرمزی، گرمی، درد و احتمالا ترک خوردن یا لایه برداری پوست در ناحیه ای که عفونی شده است. تب و علائم شبه آنفولانزا نیز ممکن است وجود داشته باشد. اگر به یک مشکل مکرر تبدیل شود، ممکن است برای تحت کنترل نگه داشتن آن به آنتی بیوتیک نیاز باشد.
لنف ادم همچنین می تواند شما را در معرض خطر ابتلا به سلولیت قرار دهد.
از پوشیدن لباس های تنگ یا محدود کننده یا جواهرات خودداری کنید
پوشیدن لباس های تنگ یا محدود کننده یا جواهرات می تواند بازو یا پا را به طور ناهموار یا بیش از حد فشار دهد، که ممکن است فشار را در عروق خونی و لنفاوی مجاور افزایش دهد. این می تواند منجر به افزایش مایعات و تورم شود (مثل تجمع آب در پشت سد). برخی افراد این را با شروع لنف ادم مرتبط میدانند.
در مورد لباسهای فشاری بپرسید
لباسهای فشاری آستینها یا جورابهایی هستند که مقدار خاصی از فشار یکنواخت را اعمال میکنند که میتواند با انتقال مایع لنفاوی از بازو یا پا به داخل بدن از تورم جلوگیری کند. یک متخصص لنف ادم یا پزشک میداند که چقدر فشار برای وضعیت شما مناسب است. چسباندن دقیق لباس برای فشرده سازی مورد نیاز است و بسیار مهم است که توصیه های تیم مراقبت های بهداشتی خود را در مورد نصب، استفاده و مراقبت از لباس دنبال کنید.
لباس های فشرده اغلب توسط افرادی استفاده می شود که قبلاً لنف ادم دارند. اما اگر در معرض خطر ابتلا به لنف ادم هستید، ممکن است بخواهید در مورد استفاده از یکی برای کمک به کاهش خطر در شرایط خاص بپرسید. به عنوان مثال، خطر ادم لنفاوی ممکن است با سفرهای هوایی طولانی افزایش یابد، احتمالاً به دلیل تغییرات فشار هوا. اما استفاده از لباس فشرده در پروازهای طولانی یا مکرر خطرات و مزایایی دارد. از پزشک یا متخصص لنف ادم بپرسید که آیا باید لباسی برای پوشیدن در طول سفر هوایی به شما تعبیه شود. همچنین ممکن است بخواهید در مورد راه هایی برای حرکت ایمن و ورزش قسمت آسیب دیده بدن خود در طول پروازهای طولانی صحبت کنید.
مطمئن شوید که لباسهای فشرده به خوبی تناسب دارند و به درستی پوشیده میشوند
حتی اگر لنف ادم ندارید، تحت هیچ شرایطی از لباس فشرده سازی نامناسب استفاده نکنید. این ممکن است خطر ابتلا به لنف ادم را افزایش دهد.
معمولاً برای جلوگیری از ادم لنفاوی در حین ورزش نیازی به لباس فشاری ندارید، اما بهتر است قبل از شروع یک برنامه ورزشی با پزشک یا متخصص لنف ادم خود صحبت کنید.
Source: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lymphedema/symptoms-causes/syc-20374682
0 Comments