پیشگیری از سرطان پستان امروزه به یکی از دغدغههای بسیاری از افراد تبدیل شده است. اگر شما هم نگران ابتلا به سرطان پستان هستید، ممکن است تا به حال از خود پرسیده باشید که آیا اقداماتی برای کمک به پیشگیری از سرطان پستان وجود دارد یا خیر. برخی از عوامل مانند سابقه خانوادگی و ژنتیک، قابل تغییر نیستند. با این حال، اقدامات زیادی برای ایجاد تغییراتی در سبک زندگی وجود دارند که میتوانید برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان ایجاد کنید.
روش های پیشگیری از سرطان پستان
پیشگیری از سرطان پستان با روش هایی قابل انجام می باشد که بسیار ساده هستند، اما می توانند نتیجه بخش باشند. در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم:
سعی کنید وزن خود را در محدودهی سالم نگه دارید
اگر وزن شما مناسب است و دچار اضافه وزن نیستید، برای حفظ آن تلاش کنید. اگر نیاز به کاهش وزن دارید، از پزشک خود در مورد روشهای سالم برای انجام این کار مشورت بگیرید. تعداد کالریهای دریافتی در روز را کاهش دهید و به آرامی میزان ورزش و فعالیت بدنی خود را افزایش دهید.
فعالیت بدنی داشته باشید
فعالیت بدنی میتواند به شما در حفظ وزن سالم و در نتیجه به پیشگیری از سرطان پستان کمک کند. بیشتر بزرگسالان باید حداقل 150 دقیقه در هفته فعالیت هوازی متوسط یا 75 دقیقه فعالیت هوازی شدید به علاوه تمرینات قدرتی، حداقل دو بار در هفته داشته باشند.
هورمون درمانی پس از یائسگی را محدود کنید
هورمون درمانی ترکیبی ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد. با پزشک خود در مورد خطرات و مزایای هورمون درمانی صحبت کنید. ممکن است بتوانید علائم خود را با درمانهای غیر هورمونی و داروها مدیریت کنید. اگر به این نتیجه رسیدید که فواید هورمون درمانی کوتاه مدت بیشتر از خطرات آن است، از کمترین دوزی که برای شما مفید است استفاده کنید و همچنان از پزشک خود بخواهید که مدت زمان مصرف هورمونها را تحت نظر داشته باشد.
بیشتر بخوانید: درمان سرطان پستان
خودتان به نوزادتان شیر بدهید
اگر به تازگی زایمان کرده اید، شیر دادن به نوزاد میتواند تاثیر بسزایی در پیشگیری از سرطان پستان داشته باشد. هر چه مدت زمان شیردهی بیشتر باشد، تاثیر مثبت آن نیز بیشتر خواهد بود.
نقش رژیم غذایی و سبک زندگی در پیشگیری از سرطان پستان
ایجاد تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی میتواند تاثیر بسزایی در پیشگیری از سرطان پستان داشته باشد. از جمله اقداماتی که میتوانید انجام دهید:
- چربی رژیم غذایی خود را بین 10 تا 20 درصد کاهش دهید. سعی کنید غذاهای کم چرب و یا بدون چربی مصرف کنید.
- پروتئین گیاهی بیشتری بخورید و سعی کنید میزان مصرف پروتئین حیوانی را کمتر کنید. بدین منظور به جای استفاده از گوشت قرمز، سویا و حبوبات مصرفی خود را افزایش دهید.
- وعدههای روزانهی شما بهتر است شامل این موارد باشند:
- غلات: 6 واحد در روز، ترجیحا غلات کامل
- سبزیجات: 3-5 واحد در روز، سعی کنید سبزیجات با برگ سبز بیشتر مصرف کنید
- میوه: 2 تا 4 عدد در روز
- لوبیا: 1 تا 2 عدد در روز، بهترین گزینهها لوبیا چیتی و لوبیا چشم بلبلی هستند
- سویا: 1 تا 2 عدد در روز، پنیر توفو و شیر سویا گزینههای مناسبی میتوانند باشند
- 8 تا 10 لیوان آب در روز بنوشید.
- مصرف نوشیدنیهای کافئین دار را به 1 تا 2 فنجان در روز محدود کنید. دمنوشها گزینهی مناسبتری میتوانند باشند.
- در مصرف نوشیدنیهای الکلی زیاده روی نکنید.
- مصرف غذاهای آماده و فراوری شده مانند سوسیس و کالباس را به شدت محدود کنید.
- از مصرف غذاهایی که مواد نگهدارنده و طعم دهندههای مصنوعی دارند تا حد امکان خودداری نمایید.
بیشتر بخوانید: بهترین جراح پستان در تهران
آیا بین قرص های ضد بارداری و سرطان پستان ارتباطی وجود دارد؟
مطالعات اخیر واحد اپیدمیولوژی سرطان دانشگاه آکسفورد نشان دادهاند که استفاده از قرصهای ضد بارداری ترکیبی استروژن و پروژسترون، میتواند اندکی با خطر ابتلا به سرطان پستان مرتبط باشد. استفاده از داروهای ضد بارداری در سالهای اخیر افزایش قابل توجهی داشته است اما پیش از این اطلاعات کافی در مورد ارتباط آنها با خطر ابتلا به سرطان پستان بسیار محدود بود.
در تحقیقی گسترده، محققان دادههای 9498 زن بین سنین 20 تا 49 سال مبتلا به سرطان پستان تهاجمی و 18171 زن بدون سرطان پستان را تجزیه و تحلیل کردند. 44 درصد از زنان مبتلا به سرطان پستان و 39 درصد از زنان بدون سرطان پستان که در این مطالعه شرکت کردند، به طور متوسط سه سال قبل از تشخیص، تجربهی مصرف قرص ضد بارداری هورمونی را داشتند، که حدود نیمی از آنها، آخرین بار قرص ضد بارداری فقط حاوی پروژسترون مصرف کرده بودند.
عموما زنانی که به احتمال زیاد از روشهای پیشگیری از بارداری استفاده میکنند در سنین زیر 50 سال قرار دارند که در این سنین خطر ابتلا به سرطان پستان خیلی کمتر است. برای افرادی که به دنبال کاهش خطر ابتلا به سرطان هستند، نکشیدن سیگار، رژیم غذایی متعادل، مصرف کم الکل و داشتن وزنی مناسب تاثیر بیشتری در عدم ابتلا به سرطان پستان دارند. مزایای احتمالی زیادی برای استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری و همچنین سایر خطرات غیر مرتبط با سرطان وجود دارد. به همین دلیل تصمیم به مصرف آنها یک انتخاب شخصی است و باید پس از مشورت با پزشک خود انجام شود تا بتوان بهترین و مناسبترین تصمیم را گرفت.
نتیجه گیری
در مورد تشخیص سرطان پستان هوشیار باشید و موارد ذکر شده جهت پیشگیری از سرطان پستان را جدی بگیرید. اگر متوجه تغییرات غیر عادی مانند احساس لمس توده یا تغییرات پوستی و ترشحات غیرعادی از نوک پستان شدید، با پزشک خود مشورت کنید. همچنین از پزشک خود بپرسید که چه زمانی ماموگرافی و سایر غربالگریها را بر اساس سابقه شخصی و خانوادگی خود باید انجام دهید.
0 دیدگاه