فایبروآدنوما Fibroadenoma
خانمها این واژه را زیاد میشنوند “فایبروآدنوماها” تودههای خوشخیمی هستند که در پستان خانمها وجود دارند. بالای 98% آنها خوشخیم هستند برای همین لفظ “فایبروآدنوما” را توده خوشخیم معنی میکنیم… اما نباید اینگونه تعبیر شود که هیچ اقدامی لازم نیست! “فایبروآدنوما” با “فایبروکیستیک” متفاوت است و نمیتوان به عنوان کیستی بیخطر با آن روبرو شد این ها مثل کیست ها داخلشان آب نیست بلکه تودههایی پر هستند.
فایبروآدنوما Fibroadenoma
آیا “فایبروآدنوما” با معاینه قابل تشخیص هستند؟
در پستانهای سفت و جوان تشخیص توده از طریق معاینه بسیار دشوار است. توده باید بالای 5/1 سانت باشد تا با لمس کردن حس شود. مواردی هم بوده که توده بزرگتر از 5/1 سانت حس نشده است. در پستانهایی که بیشتر حجمشان چربی ست، مثل پستانهای خانمهای مسنتر… تودهها راحتتر تشخیص داده میشوند ولی باز هم باید یک حدی بزرگ باشد.جدا از بحث معاینه، “فایبروآدنوماها” به سهولت با سونوگرافی قابل تشخیص هستند.
آیا “فایبروآدنوماها” دردناک هستند؟
اگر در زمینه فایبروکیستیک باشند دردناک خواهند بود ولی در اکثر موارد دردی هم وجود ندارد حتا در تودههای خیلی بزرگ.
خطر “فایبروآدنوما” چیست؟
ما در ایران با دو واقعیت روبرو هستیم. 1- سن ابتلا به سرطان در ایران ده سال پایینتر از سن جهانی آن است. 2- سرطانهایی که رشد سریع دارند نمای سونوگرافی آن شبیه “فایبروآدنوما” است. یعنی احتمال اشتباه سونوگرافیست وجود دارد به همین دلیل در این مورد دقت فراوانی لازم است.یا سونوگرافی تشخیص میدهد که این “فایبروآدنومای” معمولی نیست یا ما در معاینه میبینیم “فایبروآدنوما” آزاد نیست و لازم به نمونه برداری ست.”فایبروآدنومای” معمولی در پستان متحرک است و به هیچ عنوان به بافتهای اطرافش نچسبیده است. (نه پوست و نه عضله)پستانهایی که پر از “فایبروآدنوما” هستند یا پر از کیستهای متفاوتند و یا اجتماع فایبروآدنوما و کیست هستند، پستان های سختی محسوب میشوند.
این تودهها در این پستانها کوچکند و تعدادشان زیاد است. اینطور موارد باید صد در صد تحت نظر باشند و هر شش ماه، یک سونوگرافی بسیار دقیق انجام دهند تا هر زمان یکی از این کیستها یا فایبرونوماها بزرگ شد یا تغییر شکل داد، بتوان برای آن مورد خاص سریع تصمیمگیری کرد.از سوی دیگر خانمهایی را داریم که به دلیل شرایط وراثتی یا دارا بودن ژن سرطان در دستهبندی خانمهای ریسک بالا قرار میگیرند. در این موارد حتا پیش میآید که پزشک صلاح میداند پیش از موعد پستانها را تخلیه کرده و بازسازی کند. بدیهی ست که تنها اقلیتی در این طیف قرار میگیرند.اکثر خانمها یکی دو تا “فایبروآدنوما” دارند و گاهی سالها هیچ مشکلی ایجاد نمیکند فقط برای آنها که بزرگتر از حدود دو سانت باشد پیشنهاد خارج کردن میکنیم که البته این هم موردی است.
چه عواملی روی “فایبروآدنوماها” تاثیر میگذارد؟
رشد و بقای “فایبروآدنوماها” وابسته یه هرمونهای تخمدان است در نتیجه رشد آن در شرایطی خواهد بود که هرمونها بالا میرود مثل بارداری، جوانی، دوران مصرف قرصهای ضد بارداری و درمان های نازایی.
روشهای درمان چیست؟
در “فایبروآدنوماها” که بزرگتر از 3 سانت هستند یا مواقعی که پزشک مشکوک( به فیلودس) است. بالطبع حجم بزرگی از پستان خارج میشود و حفرهای به جا خواهد ماند و همین باعث میشود برخی از خانمهای جوان از درمان دوری کنند چون نگران شکل بد پستانهایشان هستند. نگرانی بجاست و این بدشکلی ایجاد میشود. اما جراحان قابلی در ایران هستند که میتوانند در جهت رفع آن اقدام کنند.البته تنها راه جراحی نیست حتا برای “فایبروآدنوماهای” بزرگ. در دنیا راههای نوینی پیدا شده تا نیاز به چاقوی جراحی نباشد.
برای مثال: جراحی با لیزر- جراحی به وسیله انجماد- جراحی RF و جراحی¬هایی هست که از یک نقطه خاصی انجام میشود.برخی از اینها را در ایران نداریم اما روش ماموتومی موجود است. دستگاهی است شبیه خودکار و میرود زیر فایبروآدنوما و لایه لایه آن را میبرد در این روش بدن مریض هیچ بخیهای نمیخورد و جای آن گود نمیشود چون جای آن خون و مایع جمع میشود. روشی کاملا سرپایی ست و در مطب انجام میشود.
فیلودس چیست؟
” فیلودسها” انواعی از فایبروآدنوماها هستند که در برخی مواقع تمایل به بدخیم شدن دارند. بدخیمیهای پیشرونده ایجاد میکند که متاسفانه در خانمهای جوان دیده میشود و کنترل آن بسیار دشوار است. در هنگام خارج کردن این نوع از فایبروآدنوما نه تنها خود توده که بافت اطراف آن نیز باید تخلیه شود به دلیل احتمال اودی که دارد.بنابراین تمام روشهای مختلفی که غیر از جراحی نام بردیم فقط زمانی است که یک سونوگرافیست دقیق و خود پزشک به “فیلودس” مشکوک نباشند. پس اگر پزشکتان صلاح نمیدانست هرگز اصرار به روشهای غیر جراحی نکنید.
دکتر پریسا عظیمی نژادان فوق تخصص جراحی پستان فارغ التحصیل از دانشگاه شهید بهشتی تهران دارای فلوشیپ فوق تخصصی جراحی سینه از فرانسه و عضو جامعه جراحان پستان امریکا و نیز عضو انجمن سنولوژی فرانسه، جراح با سابقه در عمل های زیبایی، بازسازی و همچنین سرطان سینه می باشند.
0 دیدگاه